Tråkigt och otryggt – så vill sundbybergarna förändra centrum

Hallonbergens och Rissnes centrum.
Hallonbergens och Rissnes centrum.
Bye bye, miljonprogramskänsla. Nu går utförsäljningen av stadens centrum in i en ny fas. Den politiska majoritetens ambition är att låta andra liva upp centrumen. Sundbybergarna är kluvna, och har långa önskelistor.

”Renoveringen går framåt”, står det på en stor skylt i Hallonbergen centrum. Förvaltarens upprustning för minst 68 miljoner kronor pågår. Men i samma veva som allt är klart ska det säljas.

Politikerna har dömt ut Förvaltaren som centrumutvecklare och nu ska en extern byggherre få sätta tänderna i lokalerna. I rosa hörnan på plan ett sitter Bosse, 68, och Claes, 89, och väntar på resten av gänget.
– Vi är en fyra-fem gubbar som ses här ett par timmar om dagen och sitter och snackar skit, säger Bosse.Utöver ”myshörnan”har de inte mycket till övers för utbudet.
– Man har tagit bort posten och Handelsbanken. Flera butiker är stängda som ni ser. Bankomaten utanför funkar två gånger i veckan. Det är ett tunnelbanecentrum, säger Bosse.
De är kluvna till försäljningen.
– Det beror på vem som köper. Vår hörna måste vara kvar. Annars får man ta med sig en stol hemifrån och ställa någonstans. Men vem vill köpa Hallonbergen centrum för över 300 miljoner?

Rissne och Hallonbergens centrum i Sundbyberg ska säljas ut. Vi träffade Claes och Bosse i Hallonbergen.

Rissne och Hallonbergens centrum i Sundbyberg ska säljas ut. Vi träffade Claes och Bosse i Hallonbergen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) är suget stort. I november drar en tävling igång där byggherrar och utvecklare får skicka in idéer.
– Det finns ett flertal intressenter. Tanken på att kunna få Dramaten och Operan till Hallonbergen gör det hett, bostadsområdet Umami och Skanskas 770 nya bostäder också, säger han.

Men det finns oro. Mitt i Sundbyberg har tagit del av ett hundratal synpunkter från invånarna som kommit in på öppna möten i september. Många sundbybergare vill ha kvar kommunala verksamheter och service i Hallonbergen, har visat sig i öppna möten.
Ett så kallat kvalitetsprogram med krav ska säkra det, säger Mikael T Eriksson.
– Kulturcentrum och biblioteket blir kvar, det kan jag lova. Hela tanken är att lägga till, inte ta bort.

Den röda oppositionen är skeptisk. De försökte in i det sista stoppa affären.
– Man står och lovar att bibliotek och annat blir kvar. Men om den nya ägaren höjer hyrorna, är man beredd att betala vilket pris som helst för att det ska finnas kvar? Jag tvivlar på det, säger oppositionsrådet Peter Schilling (S).

Om hela affären, för 1,8 miljarder, går i lås säljs tolv fastigheter och rejäla markplättar. Oppositionen har emotsatt sig rubbet.
– Så fort något är fel behöver man inte sälja. Förvaltaren är ingen begagnad amazon, det finns otroliga och långsiktiga värden i att ha det kvar, säger Schilling.

I Rissne centrum möter vi Zenia Schen som varit och handlat mat.
– Förutom att handla mat finns ingenting. På kvällarna är det bråkigt, säger hon.

Rissne och Hallonbergens centrum i Sundbyberg ska säljas ut. I RIssne träfade vi Zenia Schen.

Rissne och Hallonbergens centrum i Sundbyberg ska säljas ut. I RIssne träfade vi Zenia Schen.

Polisnärvaro för att få bort droger och stök står högt på Rissnebornas önskelista. Mikael T Eriksson tror på många bra idéer från potentiella utvecklare.
– En del av trygghetsfrågan beror på hur Rissne ser ut fysiskt. Torget är otryggt designat med platser att gömma sig på. När fler bor och rör sig på torget blir det fler ögon. Vi lämnar miljonprogramskänslan bakom oss.

Läs mer: Sundbybergarnas önskelista till centrumen i Hallonbergen och Rissne