De tränar för att hedra terroroffren

Anders och Kristoffer från Crossfit Täby efter ett avslutat träningspass.
Anders och Kristoffer från Crossfit Täby efter ett avslutat träningspass.
Inom crossfit finns det en kultur för att hedra avlidna människor – man utformar träningspass. På Crossfit Täby genomför man idag passet "Ebba", döpt efter en av de avlidna i terrorattacken, och för polisen Peter har träningspasset en särskild betydelse. Han var en av de första på plats på Drottninggatan.

Det finns många sätt att hedra människor på. Inom träningsformen Crossfit har man sitt alldeles eget sätt – man utför ett träningspass. De senaste dagarna har flera Crossfit-klubbar i hela landet genomfört träningspasset ”Ebba” – döpt efter en av de som dog i terrorattacken.

– Det är crossfit-communityns sätt att skänka en tanke till de som dött, säger Peter, som tränar crossfit i Täby.

”Det är ungefär som när man håller en tyst minut”

I Täby genomför man träningspasset idag onsdag och för Peter har dagens träning en särskild betydelse. Han är nämligen polis och han var en av de första på plats vid terrorattacken på Drottninggatan. Han kan inte prata om sina upplevelser, då han är belagd med yppandeförbud, men säger att den här typen av hedrande träningspass ger honom en tid för reflektion och att tänka på nära och kära.

– Det är ungefär som när man håller en tyst minut.

Genomförs i hela landet

Söker man på namnet Ebba tillsammans med Crossfit får man flera träffar runt om i Sverige. Klubbar i hela landet skriver att de genomfört passet, från Ystad till Piteå. Och själva passet är utformat efter viktiga detaljer från själva attacken.

Passet består av fyra varv, ett för varje död person. I varje varv ska man bland annat göra 74 så kallade ”down-unders” efter datumet den 7 april och 14 ”shoulder to overhead” och bränna 53 kalorier i roddmaskin efter klockslaget då attacken hände: 14:53.

– Det började i USA med så kallade Hero Pass, där man hyllade framförallt poliser, brandmän och militärer som dött i tjänst. Vi gjorde ett liknande pass efter olyckan i Åsele när en polis omkom, säger Peter.

Är det här typiskt för crossfit-communityn?

– Det skulle jag vilja påstå, det finns en stark kultur och samhörighet. Man kan åka runt och besöka ett crossfit gym i hela världen och man blir alltid välkomnad, säger Peter.