Trång bastu i nya hallen

Thomas Schelin är kritisk till att det inte kommer att finnas relaxrum i nya badhuset.
Thomas Schelin är kritisk till att det inte kommer att finnas relaxrum i nya badhuset.
Fyra blir två. Och relaxrummen försvinner helt. Så ser bastuavdelningarna ut i den nya simhallen som nu byggs.

Förändringarna upprör flera bastubadare.

De ses där nästan varje dag. Så här mitt på dagen är de cirka 15 män som har kommit för att basta och simma i Tyresös gamla simhall. Utanför är det byggarbetsplats, där växer den nya simhallen sakta fram.

– Vi sätter oss i bastun både innan och efter vi simmar. Att träffas och snacka skit är en stor anledning till att många av oss kommer hit, säger Thomas Scherlin.

Han började gå till simhallen när han blev pensionär för två år sedan och upptäckte då hur givande det var – och hur många nya bekantskaper han fick.

Bastuavdelningarna består i dag, både på herr- och damsidan, både av en varmare bastu och en barn- och ungdomsbastu, samt ett relaxrum utanför.

Men i det nya badhuset som ska stå klart vid årsskiftet blir det bara två bastuanläggningar – en liten på herrsidan och en motsvarandehos damerna.

Detta kom fram sedan intresserade bastubadare beställde ut ritningar för att se hur simhallen ska bli.

Thomas Schelin och hans vänner är arga och uppgivna – de tycker att de har prioriterats bort. Och de är inte de enda.

Många har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och berättat om sitt missnöje.

– Jag ser det som ett jätteproblem att det sociala försvinner. En stor risk är att vi förlorar den fina gemenskapen vi har i dag, säger Thomas Scherlin.

– Jag reagerade våldsamt när jag såg ritningarna. Det blir en grov försämring, säger Bo Rosberg, som har gått till simhallen i femton års tid.

De båda tycker att möjligheten till rogivande prat i bastu betyder mycket. Och de tror att det kommer att bli så pass trångt och stökigt i den nya mindre bastun att många av männen kommer att sluta bada bastu.

– Man har valt bort oss. Det känns som om man vill ha badgäster, men de som kommer för att basta har man inte alls brytt sig om, säger Thomas Schelin.

Tyresö kommun äger den gamla hallen – men den nya ska Tagebad stå för. Företaget bygger nu simhallen och ska därefter förvalta den.

Karl Lilja, vd på Tagebad, har mottagit flera samtal om bastubadandet.

– Många kommer att bli jättenöjda med den nya simhallen – och så finns det de som blir missnöjda. Men vi har försökt tillgodose så många intressen så möjligt.

Han menar att ett badhus har en mängd olika målgrupper, från barn till pensionärer.

Och vid konstruktionen av den nya anläggningen fanns det olika ekonomiska begränsningar.

– Vi förstår kritiken av bastuavdelningarna, men vi är mitt inne i byggprocessen och vi kan inte ändra det här nu, säger Karl Lilja.

Den nya simhallen ska bland annat ha en stor bassäng på 25 gånger 21 meter, en äventyrsdel och en rehabiliteringsbassäng med höj- och sänkbar botten.

– I april kommer vi att visa en 3D-modell av badhuset i Tyresös kommunhus, och då kan vi också berätta mer om hur badhuset kommer att se ut, förklarar Karl Lilja.

De som kommer för att basta har man inte alls brytt sig om.Thomas Schelin

Fakta

Tagebad står för nya simhallen

Tagebad är ett företag som har som syfte att designa, utveckla och äga simhallar.

Tagebad är delägare i Medley, som nu driver den gamla simhallen och som ska fortsätta driva den nya anläggningen.

Tyresö kommun har gett Tagebad i uppdrag att uppföra och finansiera badhuset.

Simhallen ska stå klar vid årsskiftet 2012/2013.

Källa: Tagebad