ANNONS

Trånga toaletter gör att äldre måste flytta

Istället för att bygga ut toalettutrymmen på avdelningen Vitsippan på Björkbackens äldreboende vill kommunens styrande politiker byta ut dem som bor där.

– Det kommer inte att bli populärt. Vi tycker synd om de äldre, säger Fathia Ismail, en av flera som jobbar på Vitsippan.
ANNONS

Arbetsmiljöverket har dömt ut i stort sett samtliga toalettutrymmen på Björkbackens äldreboende. Senast 2018 ska kommunen ha åtgärdat problemet. Syftet är att skydda personalen från att behöva utföra ohälsosamma lyft.

Nu funderar de styrande politikerna på hur man ska agera. Ett första förslag är att till årsskiftet byta inriktning på avdelningen Vitsippan – från äldreboende till psykiatrisk avdelning för personer över 60 år. Eftersom den målgruppen ska kunna gå på toaletten på egen hand, hoppas politikerna på så vis kunna runda problemet.

– Vi har ett stort behov av platser för äldre med neuropsykiatriska problem. För dem är det inte alltid så ultimat att bo med 20-åringar. Och nu, när det är så att de här toaletterna på Vitsippan är alldeles för små, är det här ett sätt lösa problemet, säger Anna Lund (KD), vice ordförande i Socialnämnden.

Beslutet fattas den 25:e maj. Om det blir så som man föreslagit, lovar Anna Lund att de som bor på Vitsippan i dag under hösten ska få ett nytt rum inom Björkbackens äldreboende, eller på något annat äldreboende, om de så önskar.

Behöver inte övriga toalettutrymmen på Björkbacken också byggas ut?

– Jo, men de är inte riktigt lika trånga som de på Vitsippan. Vi för samtal med Arbetsmiljöverket och vi förutsätter att vi får en tidsfrist på ganska många år för dem, säger Anna Lund.

Personalen på Vitsippan är dock övertygad om att de äldre på Vitsippan inte kommer att gilla flytten.

– Du vet, vissa har sagt att de inte vill leva, bara de fick höra talas om att det skulle byggas om. De vet inte ens om det här än, säger Fathia Ismail.

Men tycker inte ni att det är bra att man tänker på er arbetsmiljö?

ANNONS

– Vi tycker att det är löjligt. Det finns gamlingar som har det värre hemma än vad vi har det här. Du skulle se hur det ser ut ute i hemtjänsten. Varför ska de förstöra för de nio personer som bor här. Vi lider med dem, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.