ANNONS

Trångbodda i Tensta kan erbjudas korttidsboende

Rinkeby-Kista-Husby-Akalla-Tensta:
Ansvariga i Järvas båda stadsdelar kommenterar statistiken över smittade av coronaviruset som redovisades i går.
Invånare som är trångbodda i Spånga Tensta stadsdel kan komma att erbjuda korttidsboende, för att undvika spridning av coronaviruset. I Järvas andra stadsdel, Rinkeby Kista, avvaktar ansvarig eventuella centrala åtgärder från Stockholms stad.
ANNONS

I tisdags presenterade Smittskydd Stockholm statistik över antal konstaterat smittade av coronavirust.

Järva är hårt drabbat. 382 personer är konstaterat smittade av viruset. Det gör de båda stadsdelarna i Järva, Spånga-Tensta och Kista-Rinkeby, till de stadsdelar som har flest antal smittade invånare per 10 000 personer, 37 respektive 47 smittade per 10 000 invånare.

”Gjort flera insatser”

Anna Starbrink (L) Hälso- och sjukvårdsregionråd, menar att fler insatser är på gång.

Har informationskampanjen fungerat som den var tänkt? 

Vi har tidigt uppmärksammat behovet av information och uppsökande insatser för att nå ut i socioekonomiskt utsatta grupper och områden, vilket har gjorts sedan flera veckor tillbaka på många olika språk. Vi och kommunen samarbetar med föreningar, näringsidkare, fastighetsägare och så vidare för att nå ut bättre, säger Anna Starbrink (L) Hälso- och sjukvårdsregionråd i en kommentar. 

Hon fortsätter:

– Kommunen har också med stöd från sjukvården öppnat många nya platser i korttidsboenden för sjuka äldre som inte smittats av corona, i Spånga-Tensta men fler är på gång, 

”Bekräftar tidigare bild”

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, säger att siffrorna bekräftar den bild han tidigare haft.

– Det är en mycket allvarlig situation, de här siffrorna som kom i tisdags visar att stadsdelen är hårt utsatt, säger Ole-Jörgen Persson.

ANNONS

Spånga Tensta har enligt Ole-Jörgen Persson redan sedan tidigare gjort en hel del för att minska smittspridningen.

– Vi har säkerställt att information om coronaviruset gått ut, att vi har medborgarkontoren öppna så att människor kan vända sig dit, och vi har sett till att ha en bemanning i våra verksamheter så att de kan fungera.

Har nått ut

Perssons uppfattning är att budskapet nått ut till invånarna:

– Min allmänna bild är att efterlevnaden av råden har blivit bättre. Det gläder mig, naturligtvis, allvaret har gått upp för alla, det är förutsättningen för att allt ska fungera.

Stadsdelen har som en del av arbetet att minska virusspridning, tagit fram en plan där stadsdelen kan erbjuda korttidsboende för invånare som är trångbodda.

– Vi har tagit fram scenarier hur vi ska lösa upp trångbodda där det kan vara nödvändigt, med korttidsboende.

Hur många platser finns det?

– Det är svårt att svara konkret på, men det finns ett antal platser.

Förutsättningen för att stadsdelen ska erbjuda korttidsboenden är dock att Smittskydd Stockholm går ut med en sådan rekommendation, säger Persson. 

Ber om skyddskläder

I stadsdelens arbete för att förhindra smittspridning har Spånga Tensta stadsdel även via föreningarna gått ut till allmänheten, med en vädjan om att skänka plagg som kan användas som skyddsutrustning i stadsdelens olika verksamheter:

Vi ber om engångshandskar, regnkläder, eller vad det nu kan vara, att man skänker det till oss

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande Spånga Tensta stadsdelsnämnd

– Vi ber om engångshandskar, regnkläder, eller vad det nu kan vara, att man skänker det till oss, säger Ole-Jörgen Persson.

Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör i Järvas andra stadsdel, Rinkeby-Kista, avstår från att kommentera siffrorna över insjuknade i coronaviruset som Smittskydd Stockholm kom med i tisdags.

– Det är regionens siffror, säger Susanne Leinsköld.

Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör Rinkeby Kista

Susanne Leinsköld.

Planerar Rinkeb Kista stadsdel några nya åtgärder med anledning av antalet smittade i Järva?

– Från stadens sida kan vi behöva jobba med nya åtgärder. Det är viktigt att jobba som stad, det får inte vara så att det är annorlunda här mot övriga staden. Till exempel pratas det mycket om att skydda äldre, om generationsboende, om äldre som bor med sina barn. Det är något som förekommer på olika håll i Stockholms stad. Där behöver vi lyssna på vad myndigheterna, säger Susanne Leinsköld.

Är det aktuellt att flytta på äldre?

– Oavsett vad man väljer för form behöver vi diskutera hur det ska ske. Det pågår en diskussion, det är viktigt att lyssna på vad myndigheterna säger.

– Självklart kommer även invånare i Rinkeby Kista få samma stöd som invånare i Spånga Tensta när beslut och direktiv nått oss på förvaltningarna.

Smittskyddsläkaren i Stockholm Per Follin säger i en kommentar att Smittskydd Stockholm inte kommer att gå ut med rekommendationer om åtgärder mot trångboddhet. Sådana åtgärder är upp till respektive stadsdel att ta beslut om, enigt Follin (läs mer här).

Texten har uppdaterats

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.