Trångbodda poliser söker efter nytt hus

Polishuset måste flytta. Orsaken är trängsel och ombyggnaden av Täby centrum.

– Hyresvärden har inte varit så lyhörd, säger Martin Åberg på polisförbundet.

Roslagspolisen kan inte vara kvar i huset på Biblioteksgången. Lokalerna har blivit för trånga. Det har bland annat medfört att poliserna inte kunnat ha fasta arbetsplatser. I stället har de tvingats förvara utredningar och arbetsmaterial i korgar och sätta sig där det funnits plats för dagen.

Martin Åberg är ordförande på polisförbundet i Roslagen. Han säger sig jobba hårt för en flytt.

– Lokalerna är dåligt anpassade för vår verksamhet. Vår hyresvärd har inte varit så lyhörd och det har vi drabbats av, säger Martin Åberg

Enligt honom har hyresvärden, Unibail-Rodamco som driver Täby centrum, inte genomfört förändringar som varit nödvändiga för polisen.

– I alla fall inte till kostnader som varit rimliga, säger han.

I takt med att nya Täby centrum nu tar form blir läget allt obekvämare för Roslagspolisen. Radiobilar och andra utryckningsfordon ska köra genom bostads-områden och alldeles intill ett planerat torg. Det är alldeles för riskabelt, enligt länspolisens lokalförsörjningsenhet.

Polisen har finkammat Täby på lediga lokaler men utan resultat. Troligen kommer därför ett helt nytt polishus att byggas för att vara färdigt om ungefär tre år. Var det ska placeras är än så länge oklart.

Förhoppningen är dock att kunna ha kvar både närpolis och passhantering i Täby centrum, uppger Anna Magni som är chef på lokalförsörjningsenheten.

I dag arbetar ungefär 200 personer i polishuset i Täby. Unibail-Rodamco har valt att inte kommentera kritiken från polisförbundet.

Polisen måste lämna lokalerna i Biblioteksgången.