Trängsel och längre restider i t-banan i sommar

Det kan bli trångt i t-banan i sommar.
Det kan bli trångt i t-banan i sommar.
Fridhemsplan stängs, bara ett spår på Söderströmsbron och inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan. Tunnelbanan går med reducerad trafik under sommarens upprustningsarbeten.

Tunnelbaneresenärerna kommer att prövas hårt i sommar. En omfattande upprustning har påbörjats där både plattformar och tunnlarnas konstruktion moderniseras och förbättras.

Det kommer att bli glesare trafik, förlängda restider och ökad trängsel.

– Arbetena är nödvändiga för att vi ska säkra trafiken för framtiden. Det är mest effektivt att göra dem på sommaren när kvällarna är ljusa och vädret oftast är bra. Dessutom är det färre än normalt reser med SL under sommaren, säger trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman i Region Stockholm (landstinget) i ett pressmeddelande.

Tågen kör förbi Fridhemsplan

Först ut är Fridhemsplans t-banestation. Den stängs helt den 13 juni, och fram till den 1 september stannar inga tåg på gröna linjen där.

De kommer att passera förbi, och alla tåg i båda riktningarna får samsas på ett spår på grund av arbetena och därför måste trafiken glesas ut.

Tåg på blå linjen går som vanligt.

Den 24 juni ställs trafiken på linje 19 mellan Globen och Gullmarsplan in helt, fram till den 17 augusti. Anledningen är arbeten inför utbyggnaden av tunnelbanans blå linje. Bland annat ska en hiss byggas.

Resenärer får byta till tvärbana, eller promenera de cirka 700 metrarna mellan stationerna.

Nya balkar och spår

Söderströmsbron får nya rostfria balkar och spåren byts ut. Arbetena pågår mellan den 1 juli och 12 augusti. Först stängs röda linjen mellan Slussen och T-centralen i två veckor, och sedan gröna linjen i fyra veckor.

Resenärerna får byta från röd till grön linje och vice versa, och hålla koll på spårändringar och plattformar under avstängningarna. Och det blir betydligt färre avgångar, främst på gröna linjen, i vissa perioder halveras trafiken.

– Det är tredje sommaren vi gör detta och de erfarenheter vi har från förra året är att det trots allt stök fungerade relativt väl för våra resenärer, säger Fredrik Cavalli-Björkman. Vi kommer att ha extra personal på stationerna för att hjälpa resenärerna tillrätta.

Trafiknämnden i Region Stockholm har nu också beslutat att göra en total översyn av tunnelbanan, och upprätta en generalplan. Den ska omfatta både upprustning och utbyggnad.

Förutom de redan beslutade linjerna till Barkarby, Nacka och Söderort ska ett helhetsgrepp tas vad gäller signalsystem, kraftförsörjning, tåg, depåer och trafikledning i hela systemet.

Fakta

Så förstärks trafiken

Tvärbanan har inte reducerad trafik i sommar utan kör ordinarie tidtabell.

Vissa bussar med anslutning till Fridhemsplan får fler avgångar.

Nattbuss 195 ersätter t-banan mellan Hagsätra och Gullmarsplan natt mot lördag och söndag mellan 01-06. Bussarna går varje kvart.

Mer information om hur trafiken påverkas på SL:s webbsida.

Källa: SL