ANNONS

Trängselskatten kvar i Ropsten

Det blir trängselskatt för de bilister som passerar Ropsten, enligt näringsdepartementet och finansdepartementet.
Det blir trängselskatt för de bilister som passerar Ropsten, enligt näringsdepartementet och finansdepartementet.
Bilister från Lidingö får fortsätta att betala för att köra till Östermalm. Enligt Lidingö kommun kommer det att innebära fler bilister på Östermalms gator.
ANNONS

I september avskaffades regeln, som gjorde det möjligt för Lidingös bilister att nå riksvägnätet utan att behöva betala trängselskatt, vilket ledde till upprörda känslor på Lidingö. Sedan i september måste bilister betala trängselskatt vid Ropsten för att köra in på Östermalm.

Kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) och stadsdirektör Anna Hadenius skickade ett brev till finansdepartementet och näringsdepartementet där de begärde att Lidingöborna som hämtar och lämnar personer vid t-banan i Ropsten eller parkerar på Ropstens infartsparkering skulle slippa trängselskatt.

Bland annat menade man från Lidingös sida att den nya trängselskatten skulle innebära att fler Lidingöpendlare skulle köra hela vägen in till innerstan via Östermalm då man ändå behövde betala för att parkera i Ropsten.

Men departementen svarar att det visst blir trängselskatt i Ropsten.

– Jag är både arg och frustrerad just nu. Det här gör att flera tar bilen till stan och miljöargumentet faller, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

Departementen hänvisar till vad som är rättvist: ”Många andra stockholmare, både de som bor innanför tullarna och de som bor utanför trängselskattezonen, måste också åka med andra kollektiva färdmedel för att ta sig till tunnelbanan”, skriver departementen i svaret.

Men nu har samtliga partier i Lidingös kommunstyrelse gjort gemensam sak och protesterar mot regeringens beslut i en skrivelse. I ett brev som skickades den 12 november skriver partierna att departementen snarast bör ta upp sitt ställningstagande i frågan till nytt övervägande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.