Trångsundselever skramlar mot barnhandel

Försäljningen gick bra i morse.
Försäljningen gick bra i morse.
Eleverna har varit väldigt engagerade.
Eleverna har varit väldigt engagerade.
Armband med budskapet not for sale som eleverna gjort.
Armband med budskapet not for sale som eleverna gjort.
En grupp ur högstadiet har som elevens val startat insamlingen Trångsundshjälpen. I morse var de uppe tidigt och sålde fika och armband utanför skolan.

En grupp högstadieelever på Trångsundsskolan har startat den egna insamlingen Trångsundshjälpen. Alla pengar de får in går till Musikhjälpen, som i år samlar pengar för att stoppa barnsexhandeln.

Hela skolveckan har eleverna tittat på dokumentärer, läst artiklar ur barnkonventioner och diskuterat frågor som rör handel med barn.

– Eleverna har på olika sätt fått bakgrundsfakta och utifrån det har vi diskuterat och försökt förstå vad som ligger bakom att det här försiggår och hur man kan förhindra det. Vi har pratat om att vi bor i Sverige och här känns det självklart att att föräldrar skyddar sina barn, men i andra länder kanske man säljer sina barn och får mat och tak över huvudet, eller så gör man inte det och lever i fattigdom, säger Elin Andersson, lärare på Trångsundsskolan.

Men de har också pysslat och bakat. I morse var eleverna uppe i ottan och sålde fika, armband och nyckelringar till föräldrar som lämnade barn vid skolan.

– Efter dagens försäljning ser vi att vi har samlat ihop drygt 16 000 kronor. Vi är mycket stolta och nöjda med elevernas insatser. De har varit engagerade och har haft ett enormt driv. En pappa kom förbi imorse och berättade att hans son kommit hem varje dag och varit så stolt över det han gjort. Kan man få ett bättre omdöme över det arbete man bedriver som lärare?, säger Elin Andersson, som drivit projektet tillsammans med kollegan Catrin Tengvall.

Trångsundshjälpen har också en digital insamlingsbössa på Musikhjälpens hemsida. I skrivande stund finns redan 11 750 kronor i bössan, men insamlingen fortsätter fram till den 17 december. Som final planerar skolan en gångtävling där eleverna samlar pengar för varje varv de går.