ANNONS

Trångt i simhallen i flera år till

"Det är ganska litet, men det är kul att vara här. Vi försöker komma hit en gång i månaden. Vi åker också till Bosön ibland men den bassängen är mindre", säger Eva Janusevska, som övervakar när dottern Loretta Bomanis leker i Gångsätrahallens lilla bassäng.
"Det är ganska litet, men det är kul att vara här. Vi försöker komma hit en gång i månaden. Vi åker också till Bosön ibland men den bassängen är mindre", säger Eva Janusevska, som övervakar när dottern Loretta Bomanis leker i Gångsätrahallens lilla bassäng.
Tim Andersson Lind kan bara träna en liten grupp simmare för IFK Lidingö. För samtidigt ska också simskolan få plats i hallen som bara har fyra banor. Övriga barn och motionärer får vänta till kvällen då hallen är öppen i två timmar.
Tim Andersson Lind kan bara träna en liten grupp simmare för IFK Lidingö. För samtidigt ska också simskolan få plats i hallen som bara har fyra banor. Övriga barn och motionärer får vänta till kvällen då hallen är öppen i två timmar.
Trots flera utredningar har politikerna inte kunnat enas om att bygga en ny simhall. Centerpartiet är kritiskt till att majoriteten i stället prioriterar en dyr ombyggnad av Lidingö stadshus.

– Vi tycker att en simhall ska komma före, säger Patrik Buddgård (C).
ANNONS

Flera personer i simklubben beskriver platsbristen i simhallen som akut. Det går inte att hålla tävlingar. Med bara fyra banor måste simskola och simmare samsas på samma tider, vilket gör att bara små grupper kan träna åt gången.

– Vi kan bara hålla till på en bana och med tio barn per grupp blir det väldigt trångt, säger Elina Helleberg, simtränare i IFK Lidingö simklubb.

Samtidigt får allmänheten bara tillgång till simhallen under högst begränsade tider på kvällar. Simskolorna har också svårt att få lektionstider, vilket gör att barn, funktionshindrade och nyanlända tvingas vänta på att få lära sig simma.

Enligt Mark Shay, ordförande i IFK Lidingö simklubb har klubben en väntelista med 250 barn som inte kan börja träna för att de inte får plats.

Behovet av en ny simhall har utretts 2008 och 2014, men kommunen har inte hittat någon lösning. Politikerna har inte heller satt av några pengar för projektet de närmaste åren.

Patrik Buddgård (C) tycker det är ett svek. Han påpekar att både Lidingöpartiet och Kristdemokraterna före valet lovade att bygga en ny simhall.

Nu befarar han att simhallen prioriterats bort på grund av de stora investeringarna som kommunen planerar att göra i Lilla Lidingöbron för 550 miljoner kronor och Lidingö stadshus för 300 miljoner kronor.

– Vi tycker att en simhall ska komma före, säger han och efterlyser en utredning som kan banta kostnaderna i stadshuset i stället.

Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tycker inte att frågorna kan ställas mot varandra. Stadshuset förfaller och måste byggas om nu, säger han. I övrigt står han för sitt löfte att bygga en ny simhall, men säger att det måste få ta tid.

ANNONS

– Jag tycker det är viktigt är att vi så snart som möjligt fattar ett beslut om vad vi ska göra. Sedan kan det behövas en ny detaljplan, det kan ta två år och sedan ska det byggas. Det kommer att ta lång tid att ta fram en simhall, säger han.

Badhusutredningen från förra året pekade mot att ett nytt badhus kan kosta upp emot 240 miljoner kronor, men frågan gäller också om kommunen ska bygga en simhall för simträning och motion eller ett kombinerat badhus med simhall och äventyrsbad.

Fram till januari väntar politikerna på ytterligare en utredning som ska visa om det kan bli billigare att bygga ut Gångsätrahallens gamla bad. Det skulle gå fortare. Dessutom skulle det alltså kunna bli billigare.

Ett nytt bad har dock fördelen att det kan bli mer attraktivt, vilket ger simhallen större intäkter. Samtidigt riskerar inträdet att bli dyrare.

Centerpartiet vill snarast utreda och satsa på att behålla den gamla simhallen och bygga ut den. Då kunde bygget kunde starta redan 2017-2018, enligt Patrik Buddgård.

Mark Shay i simklubben tror också att simhallen kan byggas snabbare och billigare än vad kommunen hittills planerat.

– Vi tror att man kan få en bra simhall för under 100 miljoner kronor, men det krävs arbete för att få folk att förstå vilka alternativ som finns. Kommunen är ännu i ett tidigt skede i sin förståelse av det här, säger Mark Shay.

Fakta

Tre förslag på ny simhall

1. Nytt badhus byggs bredvid Gångsätrahallen med en 25-metersbassäng med åtta banor, dessutom familjebad, multibassäng och gym. Gamla badet byggs om till idrottshall. Kostnad cirka 240 miljoner kronor.

2. En droppformad simhall byggs mittemot Christinaskolan mellan Södra Kungsvägen och Larsbergsvägen. Inuti finns samma typ av service som i alternativ 1. Kostnad cirka 230 miljoner kronor.

3. En ny simhall byggs mellan ishallen i Högsätra och Bergsätra. Samma typ av bassänger som i alternativ 1 och 2. Kostnad cirka 235 miljoner kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.