ANNONS

Tranholmare trött på att bära sopor vintertid

Andreas Wallmark tycker att bron kan användas för soptransporter från ön vintertid.
Andreas Wallmark tycker att bron kan användas för soptransporter från ön vintertid.
Andreas Wallmark tycker att kommunen flyr sitt ansvar när öborna tvingas bära sina sopor till fastlandet vintertid.
– De bryter ju mot såväl miljöbalken och kommunallagen.
ANNONS

På ön Tranholmen som ligger ett stenkast från Stocksund bor det omkring 350 personer. Under sommarhalvåret får de sina sopor hämtade vid tomtgränserna, men från och med den första november till och med den första april så måste de själva bära sin sopor flera hundra meter över vinterbron till fastlandet.

– Enligt miljöbalken är det kommunens skyldighet att hämta invånarnas sopor vid tomtgränserna och enligt kommunallagen måste de behandla alla invånare likadant, säger ö-bon Andreas Wallmark.

Bron inte lämpad för trafik

Andreas Wallmark menar att den bro som anläggs vintertid mellan ön och fastlandet kan användas för soptransport med fyrhjuling.

– Kommunen menade att bron inte var lämpad för det. Men de verkar inte ha koll på att fyrhjulingar kör på bron mer eller mindre dagligen med betydligt tyngre byggtransporter.

”De verkar inte ha koll på att fyrhjulingar kör på bron mer eller mindre dagligen”

Hos kommunen säger man att bron inte är lämpad för fyrhjulingar.

– Det stämmer, det är en gångbro och det är därför inte meningen att man ska köra där med  fordon, säger Eva Hedenström, avfallsplanerare i Danderyd kommun.

En fråga för politikerna

Och på frågan om de kan lösa sophanteringen på något annat sätt än att öborna lämnar sina sopor på fastlandet pekar hon på det stycket i lagen som säger att vissa fastigheter kan undantas om omständigheterna är oskäliga.

– Det är ett faktum att det inte är praktiskt möjligt att hämta fastighetsnära på vintern då det inte finns en fast förbindelse som kan nyttjas för detta ändamål. Vill man ändra på det så är det upp till politikerna att fatta ett annat beslut om föreskrifterna kring sophanteringen i kommunen.

ANNONS

”Det verkar helt taget ur luften”

Andreas Wallmark tycker att det är skrattretande hur kommunen väljer att fly undan sitt ansvar.

– Hela frågan med att bron inte är skälig verkar vara taget ur luften. Det handlar dessutom bara om de två månader som det är is på sjön, de andra månaderna går det ju att hämta soporna som vanligt.

Han har nu tröttnat på detta och lämnat in en formell begäran om att Danderyd kommun ska ändra sina föreskrifter för sophanteringen på Tranholmen.

– Om de beslutar att inte hämta soporna kommer jag att överklaga till Länsstyrelsen, de bryter ju mot såväl miljöbalken och kommunallagen, säger Andreas Wallmark.

Fakta

Så säger lagen

Enligt paragraf 20 kapitel 15 står det att varje kommun ansvarar för att hushållsavfall inom kommunen återvinns eller bortskaffas.

Kommunen ska transportera bort avfallet från den fastighet där avfallet finns, om
1. borttransport behövs för att tillgodose såväl skyddet för människors hälsa och miljön som enskilda intressen, eller
2. fastighetsinnehavaren begär att kommunen ska transportera bort avfallet och det inte är oskäligt med hänsyn till omständigheterna. Lag (2016:782).

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.