ANNONS

Tranholmens båtinitiativ firades med säckpipa

Björn Bergérus spelar på Delfin X resa över Värtan.
Björn Bergérus spelar på Delfin X resa över Värtan.
Under onsdagsmorgonen hördes toner av en säckpipa i Värtan. Det var premiärdagen för den egenfinansierade extraturen med linje 81 mellan Ropsten och Tranholmen.
– Det här var det bästa jag har varit med om, säger en boende på Tranholmen när han klev iland under Lidingöbron.
ANNONS

När den första färjan anländer till Tranholmen under onsdagen står där dubbelt så många trafikanter som under tidigare morgnar denna höst. Det är premiärdagen för det medborgarinitiativ som Mikael Sjöbeck drog igång för att få till en extra kvällstur med båten till Tranholmen.

Delfin X lämnar Ekudden och styr mot Tranholmen till toner av en säckpipa som sprider sig över vattnet. Det är Björn Bergéus som står i fören och spelar låtar som Dover–Calais, Amazing Grace och Rod Stewards Sailing. Vid Tranholmens norra brygga står flera personer som ska ta sig till sina arbeten och skolor inne i Stockholm.

Mikael Sjöbeck vid premiärturen för hans medborgarinitiativ. Foto: Jens Kassnert

– Idag är vi dubbelt så många som åker och det visar på att det finns ett behov av en extratur på kvällen. Nu vågar man ta den första morgonbåten utan att riskera att man missar sista båten tillbaka, säger Mikael Sjöbeck som startade uppropet på Tranholmen.

När trafikanterna kommer ombord på båten bjuder Waxholmsbolaget på kaffe och kanelbulle, det är ju ändå kanelbullens dag. Det blir trångt i fikakön, inte bara av de som vill ha en morgonkaffe utan även av antalet cyklar som är med på båten.

Dubbelt så många trafikanter. Foto: Jens Kassnert

– Om inte Gustav Hemming med Stockholms Läns Landsting och rederiet Strömma Turism och Sjöfart AB nu hörsammar vårt behov av utbyggd kollektiv kvällstrafik kommer Tranholmens lyckosamma medborgarinitiativ *Extra kvällstur* och dagens event bara bli en dyrköpt pyrrhusseger, säger Mikael Sjöbeck.

ANNONS

Gustav Hemming är miljö- och skärgårdslandstingsråd (C) i Stockhoms läns landsting och mottog i september en lista med över 700 underskrifter av personer som ställer sig bakom initiativet.

Peter Tiberg, Storholmen Foto: Jens Kassnert

Det är inte bara boende på Tranholmen som skrivit under utan även lika många från Lidingö-ön, Storholmen. En av dem är Peter Tiberg som hoppas att detta får gehör för att även i framtiden kunna underlätta för de boende på Storholmen.

– Fantastiskt initiativ och vi har haft en tävling mellan Tranholmen och Storholmen om vilka som kan samla flest underskrifter. Vi hoppas att i framtiden kan det bli aktuellt med en extra tur till Storholmen också, säger han.

På plats från Strömma turism finns koordinatorn Petter Sarv, även han är positiv till utvecklingen.

– Det är bra att detta har kommit från de boende på Tranholmen själva. Vi kan hoppas att det kan leda till en permanent lösning. Viktigt att förstå att Tranholmen har gått från att vara en skärgårdsö till att vara en del i Stockholms närförort och bör få bra möjlighet till kollektivtrafik, säger Petter Sarv.

Ropsten nästa. Foto: Jens Kassnert

När Delfin X närmar sig Ropsten står flera människor och väntar vid bryggan. Passagerarna från öarna i Värtan kliver av och en person tackar Mikael Sjöbäck.

– Det här är det bästa jag har varit med om, säger han och kliver iland under Lidingöbron.

65 personer åkte med Delfin X första morgontur denna morgon. Dubbelt så många som en vanlig vardag tidigare under hösten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.