ANNONS

Träning för styrka och språket

Petra Hjalmarsson försöker visa rörelserna på ett medelpass för sju ensamkommande flyktingbarn.
Petra Hjalmarsson försöker visa rörelserna på ett medelpass för sju ensamkommande flyktingbarn.
Träning kombinerat med att lära sig svenska.

Ja, den idén förverkligas just nu för 14 ensamkommande barn i Täby Kyrkby.

Mitt i Täby fick hänga med på det första träningspasset.
ANNONS

– Ni kan ta med er skorna upp och hänga av er där, säger Peer Weding, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Täby Kyrby samtidigt som han gestikulerar för att förtydliga vad han säger.

Den här torsdagen är det första gången som sju av 14 ensamkommande flyktingbarn kommer för att träna och lära sig svenska. Initiativet tog Friskis och Svettis eftersom de vill göra något positivt för de ensamkommande barn som bor i Täby Kyrkby.

– Det är väldigt bra att få komma och träna och att få lära sig svenska. Jag skulle gärna gå hit varje dag, säger Mohammad, 16 år som kommer från Afghanistan.

När alla är ombytta och klara så går vi in i stora hallen där Petra Hjalmarsson för första gången ska hålla i ett medelpass. Hon sätter på musiken och försöker visa hur alla ska göra rörelserna.

– Det finns så många bra förebilder och ambassadörer hos oss. Det här är ett jättebra sätt att kunna träna på ett språk och komma in i en ny kultur, säger Petra Hjalmarsson som jobbar som platschef på Friskis & Svettis i Täby Kyrkby.

Tanken är att de ensamkommande barnen ska få en tränings- och språkfadder som ska hjälpa dem med både träning och att komma in i det svenska samhället och lära sig språket. Ett upprop har skickats ut till alla medlemmar och funktionärer och förhoppningen är nu att kunna hitta 14 personer som vill bli faddrar. Man har även gått ut med en uppmaning att skänka gamla träningskläder.

– Vår idé är att bidra till att få fler att röra sig och att vara en god samhällsaktör. Vi vill hitta olika sätt att bjuda in olika sorters människor till våra verksamheter, säger Peer Weding.

– I Afghanistan fick vi inte gå i skolan och här får vi ett helt nytt liv. Jag gillar att träna. Hemma i Afghanistan brukade jag hålla på med kickboxning, säger Ali, 15 år.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.