ANNONS

Träning med strypt syre sätter psyket på prov

Martin Svensson släpar en stock uppför backen ovanför Karlbergskanalen i en andningsmask som stryper syretillförseln.
Martin Svensson släpar en stock uppför backen ovanför Karlbergskanalen i en andningsmask som stryper syretillförseln.
Ta ett dödsföraktande hopp ner i Karlbergskanalens iskalla vatten, släpa en stock uppför en backe och sätt på dig en mask som stryper din syretillförsel. Gabriel Vieras träning är helt extrem.
ANNONS

Fredhällsbon Gabriel Viera tröttnade på att vara personlig tränare på en stor gymkedja. Det var för mycket fokus på fina kläder och käck musik. Känslan av att vara levande i träningen försvann, säger han.

Hur gör man för att känna sig levande då? För Gabriel är svaret enkelt.

– Ju närmare döden du kommer ju mer levande känner du dig. Vi är så långt i från den där grottmänniskan vi brukade vara. Jag tror att vi behöver utsätta oss för saker, utmana våra trygga liv och möta våra demoner.

Och med Gabriels nya koncept X-träning, där X står för extrem, ska du göra en rad saker som självbevarelsedriften kanske egentligen vill stoppa dig från.

Till att börja med ska du hoppa ner i en isvak. Kall och våt ska du sedan klättra uppför rep, bära stockar uppför branta backar, göra armhävningar och springa med en tretton kilo tung ryggsäck.

Och det är bara uppvärmningen. För sen ska du göra om det – den här gången med en andningsmask som gör att både lungor och hjärta måste jobba hårdare än vanligt.

– Men om det blir för tungt får man så klart ta av sig andningsmasken. Det är ju inte som att jag torterar någon, skrattar Gabriel.

Den första betalande kunden hoppade ner i isvaken förrförra veckan, och Gabriel säger att efterfrågan är större än han trodde när han drog igång konceptet.

X-träning är inte heller så macho som man kan tro.

ANNONS

– Det här är verkligen inte bara till för karlakarlar och machomän. Det är för alla, hon, han och hen, och det spelar egentligen inte så stor roll om du är fysiskt stark. Det här är främst en träning för psyket, ett kul sätt att lära känna sina gränser, säger han.

Det handlar också om att få en kick.

– Vi tar så mycket för givet. Här finns det inget att ta för givet. Du måste helt enkelt kämpa och kriga, och se vad du går för egentligen, säger Gabriel.

Fakta

Ta med torra ombyteskläder

Passet utgår från Inedalsgatan. Hinderbanan är i och runt Karlbergskanalen.

Av säkerhetsskäl får du inte delta om du har problem med hjärta eller blodtryck.

Ett pass tar mellan 30 och 45 minuter och max två personer åt gången får delta.

Ta med torra ombyteskläder.

ANNONS