Träningslokaler skakas av buller

Förstörda yogapass och butikspersonal som får ont i huvudet.

Många störs av bullret vid Odenplan när Trafikverket spränger fram Citybanans tunnlar.

Yogamotionärerna lägger sig ner på golvet för att runda av med avslappning på Atmajyoti Ashtanga Yoga på Norrtullsgatan.

De andas lugnt och fokuserar på nuet. Plötsligt smäller det till, golvet vibrerar och deltagarna väcks ur meditationen.

Det händer dagligen på yogastudion i Vasastan. Yogaläraren Agneta Beckman har tröttnat på situationen.

– Så fort de spränger skakar det i väggar och golv och nu känns det som det kommit närmare och att det sker oftare. Det stör alltid passen och många av våra besökare blir skärrade, säger hon.

Hennes kollega Eleonora Ramsby Herrera rycker till varje gång det smäller.

– När det sker är det ingen idé att fortsätta instruera under passet. Man får i stället vara tyst ett tag så att deltagarna återfår fokus igen, säger hon.

Hon är orolig för att sprängningarna kan leda till att yogastudion tappar besökare.

– Vi har inte märkt någon nedgång än. Men på sikt är risken att bullret påverkar verksamheten negativt.

Agneta Beckman tycker att Trafikverket borde informera mer om när sprängningarna är på gång.

– Det skulle underlätta vårt arbete för då kan vi upplysa våra besökare om oväsendet. Jag tror det skulle lugna dem, säger hon.

2017 ska den sex kilometer långa pendeltågstunneln Citybanan stå klar. Nu är tunnelbygget på väg in under nordvästra Vasa-stan. På Odenplan, som blir en av stationerna, börjar grunden till den nya biljetthallen ta form.

Först sommaren 2013 är sprängningarna över. För närvarande spränger man vid tre olika tidpunkter dagligen.

Personalen på Pressbyrån vid Odenplans t-banestation är liksom yogalärarna less på oväsendet. Yasein Makki som arbetar i butiken får ofta huvudvärk när de borrar i tunneln. Som längst har borrandet pågått i en och en halv timme.

– Då hör vi inte vad vi säger och måste skrika till varandra. Det har till och med hänt att jag gett kunder fel varor för att jag inte hört vad de bett om, säger han.

Restaurang Tranan på Karlbergsvägen känner också av vibrationerna.

– Vi har inte direkt påverkats negativt, men det känns och hörs, säger Jessika Höglund, hovmästare på Tranan.

Restaurangens utsikt har även försämrats betydligt.

– Det är inte så kul att se ut över en byggarbetsplats omgärdad av en blå mur. Jag tycker man borde försköna miljön. Man skulle kunna låta en konstnär måla inhägnaden.

På Atmajyoti Ashtanga Yoga på Norrtullsgatan är personalen less på bullret. ”Väggar och golv skakar när de spränger”, säger yogaläraren Agneta Beckman.

Fakta

Blir du störd av sprängningarna under Vasastan?

Margareta Stauffer, Tomtebogatan:

”Det låter som att någon drar något in på vinden. Men jag har överseende, för det är ju nödvändigt för att förbättra kommunikationerna.”

Jonatan Westerblom, Upplandsgatan: ”Jag hör det, men det är inget jag störs av. Men det ser ju väldigt tråkigt ut på Odenplan just nu.”
Ellen Engström, Odengatan: ”Första gången jag hörde det trodde jag det var grannen som gjorde något. Men jag störs inte direkt. Fast man känner ju av vibrationerna.”
Ethel Wennerberg, Vanadisvägen: ”De spränger ju hela kvällarna men jag kan inte säga att jag störs av det. Fast visst hörs det ordentligt.”