ANNONS

Staden får bassning – cykla mot enkelriktat är inte tillåtet

enkelriktat, cyklar får cykla mot enkelriktad gata.
Inte tillåtet. Nu måste staden tänka om.
Stockholm stad har inte rätt att tillåta cyklister att cykla mot enkelriktat.
Staden måste nu upphäva reglerna, slår Transportstyrelsen fast.
ANNONS

Stockholm stad har inte rätt att låta cyklister cykla mot färdriktningen på enkelriktade gator. Det slår Transportstyrelsen fast sedan stadens trafikföreskrifter överklagats av en privatperson.

– Vår bedömning är att Stockholms kommun inte haft stöd för sina beslutade trafikregler, säger Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Cyklister på enkelriktade vägar – regel som bilister missar

Nu måste Stockholm stad upphäva de 357 föreskrifter som tillåter detta.

Beslutet går inte att överklaga

Transportstyrelsen menar att det handlar om cyklisternas säkerhet, även om de förstår stadens bakomliggande syfte.

– Att främja cyklandet innebär stora fördelar för folkhälsan och bidrar till bättre miljö och ett hållbart samhälle. Så initiativ att öka cyklandet är något som ska betraktas som positivt, säger Petra Wermström, avdelningsdirektör på Transportstyrelsen.

Stadens föreskrifter har överklagats till länsstyrelsen och nu ytterst till Transportstyrelsen vars beslut inte går att överklaga.

ANNONS

Helldén (MP) uppmanar till studieresa

Trafikborgarrådet i Stockholms stad, Daniel Helldén (MP), är kritisk mot Transportstyrelsens beslut och menar att detta undantag gäller i många av Europas länder – och fungerar bra där.

– Det är märkligt att Transportstyrelsen inte verkar föra dialog med sina motsvarigheter i andra länder. Jag rekommenderar att Transportstyrelsen åker på studiebesök och ser hur bra den här regeln fungerar, säger Daniel Helldén (MP).

Stockholms stad planerar nu att ändra skyltningen till ”motorfordonstrafik förbjuden” i en riktningen på dessa gator.

Fakta

Utdrag från beslutet

Transportstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Om något slag av fordon, trafikantgrupper eller fordon med last av viss beskaffenhet ändå får föras i bägge riktningarna är trafiken på körbanan inte längre enkelriktad. Vad kommunen har anför om begreppet enkelriktning i överklagandet förändrar inte den bedömningen.

Enligt Transportstyrelsen kan begreppet som nämns på flera ställen i trafikförordningen inte ha någon annan betydelse nu än då trafikförordningen, eller de författningar som föregick trafikförordningen, beslutades.

Det innebär att det inte genom lokala trafikföreskrifter går att meddela särskilda trafikregler om att trafiken på en gata ska vara enkelriktad med undantag. Som en följd av det går det inte heller att kombinera märket E16, enkelriktad trafik, med tilläggstavla som anger att enkelriktningen inte gäller cykel eller något annat fordonsslag.”

Källa: Transportstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.