Två nya trapphusbränder i Husby – tio dåd på kort tid

Mustafa Abdulwahab och Sadya Mahmud blev utsatta för Trapphuspyromanen i Husby.
Så här såg det ut vid en tidigare brand i en loftgång i Husby.
Under söndagsmorgonen har två bränder startat i i Husby.
Båda liknar tidigare dåd då någon anlagt bränder i trapphus och loftgångar.

Polisen larmades till en loftgång i Husby klockan 05.29 där det brann. Elden kunde släckas, men polisen misstänker att någon tänt på med flit och har därför inlett en förundersökning om mordbrand. Platsen spärrades också av för en teknisk undersökning.

Vi ser är ett tydligt seriebeteende

Carina Skagerlind, Stockholmspolisen

Kort därefter, klockan 06.57, kom återigen ett larm om brand i Husby. Den här gången inne i ett trapphus. Elden kunde släckas och även här misstänker polisen att branden är anlagd. Under söndagen ska båda platserna undersökas av tekniker och polisen kommer att knacka dörr i området för att höra om någon sett eller hört något.

– Vi kommer att ha förstärkt närvaro i området under kvällen och natten, säger Åsa Wallentin på polisens regionledningscentral.

Söndagsmorgonens bränder följer ett mönster – liknande bränder har den senaste tiden inträffat på flera platser i Husby.

Tio liknande bränder på kort tid

Sedan den 9 augusti har det brunnit på åtminstone tio platser – och dåden liknar varandra. Ofta har någon eller några tänt på skräp, bråte eller bildäck i trappuppgångar eller i loftgångar.

Ingen har hittills skadats och bränderna har kunnat släckas.

– Det handlar om åtta bränder på väldigt kort tid i ett begränsat område i östra Husby. Jag kan inte svara på om det är ungdomar som inte vet bättre eller en vuxen person som gör det här. Men det vi ser är ett tydligt seriebeteende, har polisens presstalesperson Carina Skagerlind tidigare sagt till Mitt i.

Par i 80-årsåldern drabbade

Två som drabbats är Mustafa Abdulwahab och Sadya Mahmud, båda i 80-årsåldern.

Någon tände eld på Sadayas rullator som stod parkerad utanför deras dörr.

Mustafa Abdulwahab och Sadya Mahmud blev utsatta för Trapphuspyromanen i Husby

Mustafa Abdulwahab och Sadya Mahmud blev utsatta för Trapphuspyromanen i Husby. Foto: Linus Lindgren

– Jag tackar gud för att vi var vakna och att det gick bra, berättade Mustafa Abdulwahab för Mitt i efter att det brunnit utanför deras dörr natten mellan 16 och 17 augusti.