ANNONS

Trapphuspyroman härjar i Husby: ”Tydligt seriebeteende”

Polisen Mordbrand.
Åtta mordbränder på elva dagar. Genrebild.
Sedan den nionde augusti har det brunnit åtta gånger i Husby.
Tillvägagångssättet har varit det samma och nu går polisen ut med en vädjan till allmänheten.
ANNONS

En eller flera pyromaner härjar i Husby. Sedan den 9 augusti har någon tänt på skräp, bråte, och bildäck i åtta trappuppgångar i Stockholmsförorten.

Som en följd av detta har polisen nu ökat närvaron i Husby.

– Vi har förstärkt närvaron i området och vi jobbar tätt med fastighetsägaren. Men vi har jättesvårt att täcka alla områden hela tiden, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind

Det var den 9 augusti som den första branden skedde. Trapphuspyromanen ska då ha lagt bildäck utanför dörren till en lägenhet och tänt på dem.

”Tydligt seriebeteende”

Efter det har bränderna fortsatt. Totalt handlar det nu om åtta bränder där tillvägagångssättet är snarlikt. Ingen har skadats i bränderna som rubriceras som mordbränder.

– Det handlar om åtta bränder på väldigt kort tid i ett begränsat område i östra Husby. Jag kan inte svara på om det är ungdomar som inte vet bättre eller en vuxen person som gör det här. Men det vi ser är ett tydligt seriebeteende, säger Carina Skagerlind.

Bränderna ha främst skett utanför lägenhetsdörrar i trapphus och loftgångar.

ANNONS

– Det verkar som att gärningsmannen har tänt på bråte som den har kommit över utanför lägenhetsdörrarna. Fastighetsvärden ber nu alla att inte ha lösa grejer på loftgångarna och i trapphus, säger Carina Skagerlind.

Bevis brinner upp

Daniel Mattson är teamledare på lokalpolisområde Rinkeby. Han säger att polisen jobbar hårt för att få stopp på bränderna.

– Vi hoppas få stopp på bränderna, men även kunna lagföra de eller dem som startar bränderna. Jag kan inte gå in på några detaljer vad vi gör rent polisiärt i våra utredningar. Det kan dock vara svårt att utreda bränder då många bevis ofta brinner upp, säger han.

Även han tror att det kan röra sig om samma gärningsman.

– Självklart måste man se en koppling när det sker så många ovanliga brott i samma område på en kort tid. Vi får inte låsa oss vid den teorin. Men det är absolut något vi tittar på, säger han.

Vill ha in tips

Polisen har nu stärkt närvaron i Husby för att försöka få stopp på bränderna. Men ingen är ännu gripen.

Nu går polisen ut med en vädjan till allmänheten.

– Vi behöver vakna ögon i området och vi vill få in tips. Vi har tidigare sökt information via sociala medier men vi har inte fått in så mycket vad jag vet, säger Carina Skagerlind.

Har du sett eller hört något? Kontakta då  polisen på 114 14.

ANNONS