Trasig belysning bakom svår olycka

Kommunen får in cirka 40 felanmälningar varje dag om gatubelysning.

Just trasig belysning misstänks vara orsak till olyckan där ett äldre par blev påkörda i Fullersta.

Det äldre paret var på besök hos sin son när de i början av november blev påkörda av en bil i Fullersta. Det hade börjat mörkna och en gatulampa ska enligt polisen ha varit ur funktion på platsen.

– Dålig belysning är ofta avgörande till varför en olycka sker – det är den stora boven, sa polisen Lembit Vilidu förra veckan i ­Lokaltidningen Mitt i.

Kvinnan klarade sig med lindrigare skador, men mannen skadades allvarligt och ligger fortfarande på sjukhus.

Jörgen Alshammar som är projektledare för belysningen i Huddinge kommun kände inte till att belysningen vid den aktuella adressen är ur funktion.

– Vi har inte fått någon felanmälan. Det är upp till medborgarna att anmäla till oss, annars känner vi inte till problemet.

Han förklarar att kommunen i dag inte har några reparatörer som åker och tittar så att allt fungerar.

Samtidigt är nu årstiden här då kommunen får in flest felanmälningar – cirka 40 om dagen. Men ofta är det flera olika personer som anmäler samma problem, menar Jörgen Alshammar.

– Normalt åtgärdar vi problemen inom några dagar.

Kommunen har också satsat på att skapa bättre och säkrare belysning, men satsningen är ännu inte klar.

– Vi har en del gamla uttjänta system som vi måste byta först. Och på en del grejor är det fyra till åtta veckors leveranstid – det tycker folk är långsamt, men tyvärr är det vad det tar, säger Jörgen Alshammar.

Fakta

Solgård blev mörklagt

Kommunen får in cirka 9 000 felanmälningar gällande gatubelysning om året.

Samtidigt har kommunen andra problem. I Solgård slocknade flera kvarter för två veckor sedan. Problemet är tillfälligt löst, men systemet måste bytas ut. Vid Lännavägen byts armaturerna ut eftersom de var för gamla och finns inga lampor som passar.

Källa: Huddinge kommun