Trasig hiss en patientfara

Gunilla Eininger lider av MS och har lätt för att ramla. Hon tvingas ta trapporna för att komma upp till sin balansträning på Salems vårdcentral eftersom hissen är trasig flera dagar i veckan. I bakgrunden syns Barbro Eriksson.
Gunilla Eininger lider av MS och har lätt för att ramla. Hon tvingas ta trapporna för att komma upp till sin balansträning på Salems vårdcentral eftersom hissen är trasig flera dagar i veckan. I bakgrunden syns Barbro Eriksson.
Hissen på Salems vårdcentral är trasig så gott som dagligen. Nu sätts pers0nal in som får bära upp patienterna.

Först om ett halvår kommer hissen att lagas helt.

Labbpersonal som tvingas ta prover på patienter i entrén på bottenplanet. Äldre och handikappade som måste avstå från sina tidsbokningar.

Situationen på Salems vårdcentral har blivit ohållbar för både patienter och personal efter ett långvarigt strul med hissen. De senaste veckorna har problemet förvärrats.

– Vi måste hitta en lösning på det här. I värsta fall får värden tills vidare ta hit bärare som hjälper folk upp, säger Håkan Arpegård, verksamhetschef på vårdcentralen.

När Lokaltidningen Mitt i besöker vårdcentralen har hissreparatören varit där på morgonen men hissen står ändå stilla under förmiddagen.

– När jag tvingas gå upp för trappan har jag så ont resten av dagen att jag måste ta extra värktabletter, säger pensionären Barbro Eriksson som går med rollator.

Hon har de senaste veckorna besökt vårdcentralen två till tre gånger i veckan på grund av ett sår på foten som inte vill läka. Var och varannan dag har hon tvingats hasa sig upp längs ledstången.

Mitt i träffar också Gunilla Eininger. Hon lider av MS och har lätt för att ramla.

– Jag har jättedålig balans, därför balanstränar jag på vårdcentralen, säger hon.

Två gånger i veckan är hon här och flera gånger har hon nu valt att avstå från besöken på grund av den trasiga hissen.

Arbetsbördan för de anställda har ökat i och med den trasiga hissen.

Man tvingas nu bära rollatorer upp och ner och så gott det går hjälpa patienterna i trappan.

– Är det allvarligare handikapp måste vi låna ett rum nere på mödravårds­centralen som ligger i bottenvåningen, säger Håkan Arpegård

Hissen har strulat de senaste två åren.

– Det är ett elände med den här hissen. Redan för två år sedan sa hissreparatörerna att den var slut och behövde bytas ut, säger han.

Fastigheten ägs av CSL fastighets AB och dess ägare Christer Sandberg bytte under hösten och vintern förvaltare, eftersom han inte var nöjd med den förra. Åsikterna går isär om till vilken grad problemet har påtalats för de nya förvaltarna.

– Jag har fått reda på att den strulat två eller tre gånger sedan årsskiftet, säger Ove Sundqvist som är teknisk förvaltare.

Det är styrsystemet som är trasigt och eftersom det är av en utgången modell är det svårt att ersätta.

– Det har lappats och lagats, men nu har vi beställt ett annat styrsystem som ska anpassas till den här hissen, säger Svante Wadman, ekonomisk förvaltare.

Men leveranstiden på det är hela 28 veckor så under tiden krävs diverse provisoriska lösningar.

– Fram tills dess ska vi ta fram en preliminär lösning som är hållbarare än det som varit. Vi måste ha en hissreparatör som står stand by och som kan vara där på kortare tid. Vi kommer också att skicka dit bärare när hissen inte fungerar.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves sökt fastighetsägaren Christer Sandberg.

När jag tvingas gå upp för trappan har jag ont resten av dagen.Barbro Eriksson, patient, Salems vårdcentral

Fakta

Personal fastnade i hissen

Enligt personalen på vårdcentralen började hissen gå sönder för två år sedan. Det är dörrarna som slutar att fungera.

Under första delen av 2011 eskalerade problemet. Då fastnade personal i hissen.

I maj förra året lagades den och fungerade mer eller mindre fram till årsskiftet.

Sedan gick den sönder igen och problemet återkom med förnyad kraft.

Under den senaste tiden har hissen stått stilla flera dagar i veckan.