Trasig pistmaskin – hot mot skidhelgen i Täby

Önskedröm inför helgen – ska Täby konstsnöspår hinna? (Arkivbild)
Önskedröm inför helgen – ska Täby konstsnöspår hinna? (Arkivbild)
I Täby sprutar snökanonerna för fullt och snöfallet gör fler skidåkare sugna. Men ännu finns inga åkbara konstspår på Arninge GK.
– Det ser lite dåligt ut just nu inför helgen. Vi har fått problem med vår pistmaskin, berättar Björn Brännström. 

Närmare två miljoner investerades i konstsnöanläggningen inför vintersäsongen. Så fort det blir minusgrader går sju snökanoner för fullt. Men nu hänger helgens skidåkning på om Täby konstsnöspår kan få igång den nya superpistmaskinen igen.

– Nya pistmaskinen har fått problem. Vi får ner tekniker från Lima och de ska jobba under dagen med att reparera, bekräftar Klas-Göran Ericsson, ordförande i Täby konstsnöspår.

LÄS MER: Skidåkare vallfärdar till Täbys konstsnöspår

Klas-Göran Ericsson säger att de har lärt sig av förra årets misstag. Då var de heta på gröten, sprutade snö, öppnade spåren före jul, men sedan smälte det bort vid första mildväder.

– Julveckan var lika varm som midsommarveckan och då försvann spåren. Vi lärde oss mycket av det.

I år har de istället haft is i magen. Tusentals kubikmeter konstsnö har lagrats under presenningar i väntat på att manglas ut till efterlängtade konstsnöspår. Problemet är att pistmaskinen och hjullastarna måste jobba ihop.

– Vi har sprutat jättemycket, så vi har mycket konstsnö att köra ut. Det har frusit ihop och vi måste fräsa upp det för att kunna köra ut snön med traktorer, förklarar Björn Brännström.

Under torsdagen föll snön i stora tussar från himlen i Stockholmsområdet, men inte heller det är enbart positivt för oss skidåkare. Kyla i lagom mängd är avgörande. Snöfall kan ställa till det. Det är en minst sagt tålamodsprövande konst att göra snö och skidspår, enligt Klas-Göran Ericsson.

– Just nu snöar det väldigt mycket här. Det är ingen idé att göra spår så länge det snöar för då får man göra om det hela tiden. Tanken är att göra ett natursnöspår i dag om vi hinner.

Första prioritet är konstsnösprutningen, enligt Ericsson, men mycket ska hinnas med inför helgen. En annan väsentlig detalj är att snökanonerna har slukat mycket av den övre dammens vatten.

– Nu har vi kört så hårt med kanonerna att vi sänkt vattenytan. Vi måste pumpa upp vatten från den nedre dammen under dagen.

Klas-Göran Ericsson råder ingen att chansa på att det finns spår redan i kväll.

– Någon form av spår kommer vi ha. Om det blir till söndag eller tidigare vet jag inte. Vi åkte runt och rekade här var vi skulle kunna ha ett natursnöspår och nu när det snöar blir det lättare, konstaterar Klas-Göran Ericsson.

Pistmaskinen stod fortfarande still på torsdags eftermiddag. Reparatörerna var på väg. Först nästa vecka kan det bli konstsnöspår i Täby, var beskedet på eftermiddagen, men ett kortare natursnöspår färdigställs under torsdagen.

– Det blir ett spår på fyra kilometer, säger Klas-Göran Ericsson, som menar att nattkylan kommer göra att snön där sätter sig lite till fredag morgon.

 

LÄS MER: Här kan du åka skidor i Vallentuna