Trasig ramp bakom inställda bussar

I januari behövde Nobina ställa in drygt 100 bussturer. Nu måste bussbolaget böta.
I januari behövde Nobina ställa in drygt 100 bussturer. Nu måste bussbolaget böta.
Tycker du att Nobina ställer in många turer? Då är du helt rätt ute. Inte på två år har så många turer behövt ställas in i januari.

För Nobina innebär det här viten till SL på 318 000 kronor.

Enligt statistik från SL har Nobina behövt ställa in drygt 100 bussturer i Haninge i januari. Det är mer än om man tittar på motsvarande månad de senaste två senaste åren.

Lejonparten av de inställda turerna beror på att bussarna helt enkelt inte varit körbara på morgnarna.

– På natten är våra bussar kopplade till en ramp som ska se till att bussarna är tillräckligt varma när de ska tas i bruk. I januari hade vi tekniska problem med den här rampen, vilket gjorde att bussarna var för kalla för förarna att åka iväg i. Det tar betydligt längre tid för en buss än för en bil att få upp värmen, säger Daniel Mohlin, marknads och försäljningschef på Nobina.

De inställda turerna i januari har gjort att SL nu kräver Nobina på böter på 318 000 kronor. Summan gäller då även inställda turer i Nynäshamn och Tyresö.

– Visst är det mycket pengar, men tittar man på längre sikt har vi få inställda avgångar, säger Daniel Mohlin.

Enligt Lovisa Åbom, presskommunikatör på SL, finns det en klar koppling mellan bussbolagens inställda turer och vintervädret.

– Jag kommer själv så väl ihåg den 5 december 2012. Då gick det inga bussar över huvudtaget. Man såg inte ens handen framför sig för all snö.

Datumet har gjort tydligt avtryck i SL:s statistik för december det året. Då ställdes nära 1 800 turer in bara i Haninge – alltså rejält många fler än förra månadens dryga 100.