Trasig rulltrappa startas i augusti

Nio månader räcker inte.

Den avstannade rulltrappan i Handens pendeltågsstation kommer inte i gång igen förrän tidigast i augusti – då har den stått still i nästan ett år.

Det var i mitten av september som den stora rulltrappan från huvudentrén i Handens pendeltågsstation ner till spärrarna stannade. Den visade sig vara uttjänt.

Det som många trodde var ett tillfälligt avbrott blev bara längre, och till slut satte SL upp en lapp om att en ny rulltrappa beräknades stå klar denna sommar.

SL bekräftar nu att det är tidigast i augusti som en ny rulltrappa ska vara installerad.

– En ny är på plats till sensommaren eller början av hösten, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på landstingets trafikförvaltning.

Ett år känns som väldigt lång tid för en rulltrappa på en så stor pendeltågsstation?

– Ja, men man köper inte detta från hyllan och åker ut och installerar. De flesta rulltrappor och hissar specialtillverkas för stationen och man måste göra en upphandling och låta fabriken tillverka. Det finns ett begränsat antal tillverkare i Europa, säger Jesper Pettersson.

I väntan på att den nya rulltrappan ska vara klar måste äldre och de med rörelseproblem fortsätta att trängas i en hiss som tar dem ner till spärrarna.

Kommunstyrelsens Raymond Svensson (C) kritiserade redan i december stoppet och kallade det ”en skandal” i Lokaltidningen Mitt i. Då var det klart att rulltrappan skulle stå stilla i minst nio månader.

– Ett så långt stopp skulle aldrig tillåtas inne i Stockholm, men SL smiter från ansvaret när det gäller oss förortsbor, sa han då.

Jesper Pettersson vill inte kommentera kritiken.

Fakta

7 700 kliver på varje dag

Antal påstigande per vardagsdygn i södra länet 2012

Källa: SL