Trasiga t-banehissar i veckor

Akalla.
Akalla.
Hissarna ner till tunnelbaneperrongen i Akalla har stått stilla i flera veckor enligt resenärer som Mitt i pratat med.
För rullstolsburna Akallabon Elisabet Carlsson har det ställt till med problem.
– Jag blir jätteisolerad, säger hon.

Hissarna ner till perrongen från båda tunnelbaneuppgångarna i Akalla har mestadels varit avstängda i flera veckor, enligt resenärer som Mitt i pratat med.
Enligt Akallabon Harriet Fjällborg har den ena hissen, den som är vid södra uppgången vid Lidl, varit trasig i över sex veckor, och den andra hissen vid Ica, i över tre veckor.

– Vi som är beroende av hissarna kommer inte ner på perrongen. Jag vågar inte åka i rulltrappan med min rullator. Jag är 80 plus och känner mig så förödmjukad när jag inte kan få röra mig obehindrat, säger hon.

Hon säger att hon under tiden som hissarna står stilla ofta ringer till SL för att få upplysningar om hissarna.

– Det finns ingen prognos när man frågar om när de ska laga dem. Men SL har bekostat taxi till mig när jag ringt, som har tagit mig till närmaste tunnelbanestation som fungerar, så de har de gjort i alla fall, säger hon.

– En gång tog det en timme för mig att ta mig till Husby, som vanligtvis ska ta max fem minuter med tunnelbanan.

Harriet Fjällborg önskar att det skulle finnas en vakt eller annan person som kan hjälpa henne att åka i rulltrappan med rullatorn när hissen inte fungerar.

Enligt Lovisa Åbom, pressinformatör på SL, blev en hiss felanmäld den 3 november.

– Jag har ingen information om varför de andra hissarna stått stilla så länge. Det kanske inte är SL:s hissar, säger hon.

Efter att Mitt i Kista ringt SL får vi veta att hissarna började gå igen samma dag, vilket var i går, tisdag.

Men redan nästa dag, idag onsdag, står båda hissarna ner till perrongen stilla igen, enligt Harriet Fjällborg.

Akallabon Elisabet Carlsson är också beroende av hissarna för att ta sig till och från tunnelbanan. Hon sitter i rullstol och tycker det är under all kritik att hissarna stått stilla så pass länge.

– Det står att hissarna är felanmälda, men ingen annan information. Jag blir jätteisolerad och vet inte hur jag ska bete mig för att komma ut, säger hon.

Enligt SL ska hissen på norra sidan vara igång igen den 18 november. Hissen vid södra sidan ner till perrongen felanmäldes i natt, men ska vara igång igen.

Hissen vid Ica ner till biljetthallen rullar.