Trasiga hissen byttes inte ut – barnfamilj satt fast i 38 minuter

På Mjölnerbacken 52 i Rissne utspelades ett drama i söndags.
Familjen Khabaz fastnade i hissen och blev kvar där i 38 minuter.
Hissen har felanmälts flera gånger men inget åtgärder har gjorts.

Familjen Khabaz, som består av Ebrahim, Yasi och barnen Sylvester, 3 år, och Frank, 1 år, hade i söndags varit och handlat. När familjen skulle ta hissen upp till tredje våningen tog det stopp, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

– Vi kunde inte ta trapporna. Hissen stannade mellan två våningar och vi blev fast där i 38 minuter. Det var väldigt läskigt för det finns ingen fläkt i hissen och vi kände hur luften började ta slut, säger Ebrahim Khabaz till Mitt i.

Larmade SOS

Ebrahim Khabaz ringde till hissoperatören Kone som berättade att en tekniker kunde komma och hjälpa dem om en timme.

Han hade bara tre procent batteri på sin mobil när hissen stannade. Hans fru hade ingen mottagning på mobilen, vilket är ett vanligt problem för de som bor i huset.

– Det är många som inte har mottagning här i hissen. Nödsignalen fungerar inte heller. Så om man fastnar förstår jag inte hur man ska kunna larma, säger han.

Efter en stund larmade de till SOS alarm och berättade vad som hade hänt och att det började bli svårt att andas i hissen. Efter 38 minuter kunde en tekniker komma till platsen och hjälpa familjen ut ur hissen.

Hissen lagades i maj

Mitt i Sundbyberg träffade familjen redan i maj när familjen larmade om situationen i huset.

– Sedan ni var här och skrev har de varit och lagat hissen. Fast vi har knappt vågat åka i den. Den låter jätteläskigt, det låter som att man åker genom en djurpark, säger Ebrahim Khabaz.

Ebrahim Khabaz berättar att det vanligtvis bara tar några få dagar innan hissen slutar fungera efter att teknikerna har varit på plats och lagat hissen.

– Det bor gamla människor i huset som går med rullator. De blir fast i sina lägenheter när hissen inte går. Det är ingen lyx med hiss, utan det är ett måste, säger han.

Hiss strular på Mjölnerbacken 52. stod still i två veckor. Yasi och Ebrahim Khakbaz

Mobiltäckningen fungerar inte i hissen menar flera grannar. När Mitt i provåker hissen i maj fungerar inte heller nödsignalen. Foto: Maria Lilja

Felanmäld flera gånger

Det är inte första gången som hissen i huset har problem. Under förra året ska den felande hissen anmälts sex gånger och bara i år ska åtta anmälningar ha kommit in om den enligt DN. I husen omkring har hissarna bytts ut eftersom att de har blivit för gamla, berättar Ebrahim Khakbaz.

Det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg är ägare av fastigheten. De är medvetna om hissproblemen.

– Det är jättetråkigt och så ska det inte vara. Men det man vet med hissar är att de är säkra att befinna sig även när de stannat. Det här är en gammal hiss som måste bytas, säger Anders Sundqvist, presskontakt vid Förvaltaren till DN.

Hiss strular på Mjölnerbacken 52. stod still i två veckor. Yasi och Ebrahim Khakbaz

”Det är en mardröm när hissen inte fungerar”, säger Ebrahim och Yasi Khakbaz. Foto: Maria Lilja