Trassel ska locka barn till Vårby bibliotek

Så här kan det se ut när vardagstrasslet slår till.
Så här kan det se ut när vardagstrasslet slår till.
Under våren kommer det att trasslas en hel del med barnkonsten på Vårby bibliotek. Nästa helg invigs den interaktiva utställningen "Vardagens trassligheter" som riktar sig till de yngre barnen.

Snart kan alla barn lyssna på ramsor i dammsugaren, spela in en köksramsa eller bygga ett slott av fiskpinnar. Den annorlunda utställningen bygger på barnboksförfattaren och formgivaren Annika Thores illustrationer om vardagstrassel.

Sofia Broman som är utställningsproducent på Vårby bibliotek med barnkonsten tror att både vuxna och barn kommer att få sig ett gott skratt.

– Hon har illustrerat sitt hem och gjort många skisser och teckningar om hur vardagslivet kan se ut med växande tvätthögar och odiskad disk. Utifrån dem har utställningen tagit form och den är väldigt lekfull och rolig för små barn, berättar Sofia Broman.

Vardagstrasslet vänder sig främst till barn mellan 0 och 6 år, men alla är såklart välkomna i vuxet sällskap. Flera förskolor har redan nappat och bokat in sig.

– Intresset har varit stort och vi har fått ett enormt genomslag, det är roligt att trycket är så högt, säger Sofia Broman.

Det kommer att finnas tre olika stationer i utställningen: slingrande dammsugarslangar där man kan lyssna på dammsugarramsor, en snurrig tvättmaskin med mjuka klädhögar där man kan virvla i en tvättmaskinsdans och hisnande högar med disk där man kan spela i en egen köksorkester.

Föräldrar kommer även att kunna låna aktivitetslådor med roliga lekar och ramsor att använda sig av i utställningen.

Sofia Broman berättar att lådorna uppmuntrar barnen till att utforska utställningen med räkneövningar, utklädningskläder eller rim och ramsor.

– Utställningen tar in de pedagogiska bitarna som färg, form, musik och dans som är väldigt viktiga i de yngre åldrarna, säger Sofia Broman som tror att många föräldrar kommer att känna en hög igenkänningsfaktor i vardagstrasslet.

Utställningen kommer att visas mellan den 6 februari och 19 mars under ordinarie öppentider.

– Det känns kul och viktigt att vi får presentera en utställning som så helt och fullt tar ställning för det mycket lilla barnets nyfikenhet och utforskarglädje, säger Hélène Blomdahl, enhetschef på Vårby bibliotek.