ANNONS

Trasslig start för parken

Minst två gånger har vattenleken behövt stängas ner för sanering, sedan någon eller några hällt diskmedel eller såpa i vattnet.
Minst två gånger har vattenleken behövt stängas ner för sanering, sedan någon eller några hällt diskmedel eller såpa i vattnet.
Kommunens nya stadspark med vattenlek blev så gott som färdig till invigningen.

Men lek med diskmedel eller såpa har lett till att vattenleken hållits stängd. Och av de schackpjäser som skänkts av Strabag finns bara lite mer än hälften kvar.
ANNONS

I början av förra veckan var den nya vattenleken i den nya stadsparken märkbart torrlagd. Samtidigt kryllade det fortfarande av olika park- och miljöarbetare som på ett eller annat sätt putsade på parken.

En person vi träffar i parken som på nära håll följt hur den växt fram tippar att det inte är sista gången som någon häller diskmedel i vattnet.

– Direkt efter invigningen fick de ju också stänga ner allt, säger han.

Inte heller har de markschackpjäser som Strabag skänkt parken, som förströelse eller hjärngymnastik för dem som vistas i parken, har fått vara ifred.

– Redan första natten försvann tre pjäser, och nu fattas sju. Ingen har velat ta ansvar för dem, säger mannen som vill vara anonym.

Först sades att parken skulle vara klar redan våren 2015 – men så blev det inte. Byggstarten försenades eftersom kommunen hade svårt att få tag på en entreprenör.

När Strabag som också byggt Tyresö View till slut fick uppdraget, började man med att riva upp redan lagda markplattor. Det fanns en oro för att isoleringsskiktet i garaget under parken annars skulle ta skada.

Och det var inte slut där. Just nu håller entreprenören på att för andra gången plantera om en massa träd.

Ulf Nordell, projektchef på Strabag, bekräftar att någon eller några vid minst två tillfällen hällt diskmedel i vattenleken, senast förra helgen.

ANNONS

– Tyvärr kan den mekaniska utrustningen ta skada och därför måste hela vattensystemet sköljas igenom varje gång, vilket kostar en del pengar, säger han.

Att träden måste planteras om är fullständigt normalt, menar han. Detta eftersom de av någon anledning inte har rotat sig.

– Och vad beträffar schackspelet är jag säker på att vi ska hitta en lösning, säger Ulf Nordell.

Hur tycker du att den nya stadsparken blev?

Seppo Saarikoski, Bollmora:

– Den är fin. Den duger gott nog - bara den blir färdig. Men det fattas en flaggstång.
Berit Assarsson, före detta kommunstyrelseordförande, Krusboda:

– Det blev snyggt när det äntligen blev färdigt. Fast jag trodde att det skulle vara mera vatten i den.
Susanne Engvall, Bollmora:

– Det känns ju som om den aldrig blir klar. Men det är bättre än förut, även om folk kanske hade velat ha lite mer grönytor till picknick.
Anna Hintze, Bollmora:

– Det blev över förväntan. Det är ju väldigt trevligt med kombinationen av vatten och gräs. Man ser att barnen älskar att leka i, och vid vattnet.
Josefin Lindström, Brevik: De har gjort ett fint jobb, men det är synd att gräsmattan rykte. Vi ungdomar var här mycket och spelade fotboll och snackade.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.