Tre års fängelse för taxirånare

Tre års fängelse får den man som i mars rånade flera taxibilar i Orminge och som misshandlade sin syster grovt när han greps.

Under en vecka i slutet mars och början av april blev tre taxibilar rånade efter körningar från city till Orminge. Från rånen fanns övervakningsbilder, så polisen hade gott hopp om att kunna gripa gärningsmannen genom inre spaning.

Men innan spaningen gett resultat greps en 28-årig man efter att polisen larmats till ett flerbostadshus i Orminge tidigt en morgon.

Polispatrullen avbröt där en grov misshandel och en av poliserna på plats kände igen mannen från övervakningsbilderna i taxi­bilarna.

– Förhoppningsvis kan vi binda honom till alla tre tillfällen, det är mycket som talar för att det är han, sa Ulla Krogh, vid Nackapolisen, efter gripandet.

Vittnen i huset har i förhör berättat att de sett mannen sparka på sin syster när hon låg på golvet i trappuppgången. Det, tillsammans med skadornas omfattning, gjorde att åklagaren åtalade mannen för grov misshandel.

Systern har berättat för polisen att hon fått nog av broderns uppenbara drogproblem och att han verkade ha tagit hennes sons mediciner. Därför hade hon återtagit nyckeln till lägenheten morgonen hon blev slagen av sin bror.

I förhör har mannen hävdat att han i själva verket försvarat sig mot sin syster ”som var galen av raseri”.

Nu har den nu 29-årige mannen dömts till tre års fängelse och brottslistan är diger: misshandel, stöld, snatteri, rån, försök till rån, övergrepp i rättsak, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

29-åringen döms för två av taxirånen, varav det ena rubricerades som försök till rån. Detta eftersom taxi­föraren kastat sig ur bilen och på så sätt gjort det omöjligt för förövaren att komma över något.

Vid rånen hotade mannen chaufförerna med en kökskniv. Vid ett av rånen skadades taxichauffören i handen när han försökte skydda sig.

Det tredje rånet frikänns mannen från. Rätten menar att tillvägagångssättet påminner om de andra rånen, men kan inte slå fast att det är säkert att det rör sig om samma rånare.