ANNONS

Tre års kamp mot Skatteverket över

Bokföringsekonomen Ewa Orlander vann över skatteverket i Högsta domstolen.
Bokföringsekonomen Ewa Orlander vann över skatteverket i Högsta domstolen.
Ewa Orlander skulle göra en inbetalning till Skatteverket men skrev fel OCR-nummer.

Verket vägrade att betala tillbaka de felinbetalda pengarna. Först efter tre års strid fick hon rätt – i Högsta domstolen.
ANNONS

– Jag är väldigt glad och säkert finns det hopp för andra att få tillbaka sina pengar nu, säger Stocksundsbon Ewa Orlander.

Hon är ekonom och har arbetat med bokföring i mer än 30 år.

Den olycksaliga felskrivningen gjordes för tre år sedan när hon satt framför datorn. Det var augusti och mycket att göra. Hon drev en egen bokföringsfirma och skulle genomföra en skatteinbetalning för två företags räkning med 12 000 respektive 183 000 kronor.

Av misstag fick båda inbetalningarna samma OCR-nummer, vilket innebar att 183 000 kronor hamnade på fel skattekonto.

När felet upptäcktes kände sig Ewa lugn.

– Jag trodde definitivt att det skulle gå att rätta till.

Båda företagen som var inblandade i felskrivningen skrev under en skrivelse där de godkände att pengarna fick flyttas. Men skatteverket brydde sig inte om det.

– Då började eländet. De 183 000 kronorna hade hamnat på ett skattekonto vars företag var under rekonstruktion, Skatteverket menade att jag inte skulle vänta mig att få tillbaka pengarna och att liknande tragedier inträffat tidigare. Jag fick ingen förståelse och kände mig förtvivlad, säger Ewa Orlander.

Från företaget som skulle betala 12 000 kronor drogs också en gammal skatteskuld tack vare de felaktigt inbetalda pengarna.

ANNONS

Eftersom inga pengar kommit in till Skatteverket från det företag som skulle betala 183 000 kronor fick Ewa låna upp pengar tillfälligt för att betala skulden.

I Ewas bekantskapskrets fanns jurister som gav henne rådet att gå till domstol. Hon var envis och tack vare stödet från familj och vänner hamnade ärendet i tingsrätten.

– Det var så uppenbart att jag hade rätt och så fruktansvärt orättvist att Skatteverket lagt beslag på pengar som inte var deras, säger Ewa.

Under tre år behandlades ärendet i tingsrätten, Svea hovrätt och slutligen Högsta domstolen. Eva fick rätt i alla tre instanserna. Ärendet drevs vidare från tingsrätten och hovrätten på grund av att Skatteverket överklagade domarna.

– Om jag i förväg vetat att det skulle ta så lång tid vet jag inte om jag skulle valt att gå igenom det här. Hela processen har gett mig många sömnlösa nätter.

För två veckor sedan var hon på besök i Norge för att hälsa på sitt barnbarn. Då ringde mobiltelefonen.

– Det var min advokat som ringde och meddelade att jag vunnit i Högsta domstolen. Mitt barnbarn trodde väl att jag blivit tokig så glad blev jag.

Pengarna hon lagt ut ska Skatteverket återbetala till henne med ränta. Även advokatkostnaderna ska myndigheten betala.

Under det juridiska förfarandet har Skatteverket hänvisat till skattebetalningslagen och hävdat att betalningen tagits emot i god tro. Nu får Skatteverket rätta sig efter vad som beslutats i HD.

Enligt Ewas advokat är domen prejudicerande. Det betyder att den blir vägledande i senare mål eller ärenden med likartade omständigheter.

Ewa tycker att Skatteverket varit alltför hårdnackat.

– Jag tycker att man någon gång måste få göra fel. Ingen människa är felfri.

Fakta

Hur fungerar OCR

OCR står för optical character reading och är en nummerserie som används för att betalningsmottagaren ska veta vem som har betalt en viss räkning.

Eftersom betalningar med OCR-nummer möjliggör automatisk registrering utan manuell hantering av företaget accepterar många större bank- eller plusgirokontoinnehavare/företag endast inbetalningar med OCR-nummer.