ANNONS

Tre bilister till ska få pengar tillbaka

Lennart Nyberg vägrade betala sin kontrollavgift. Nu ska fler som bötfällts få tillbaka sina pengar.
Lennart Nyberg vägrade betala sin kontrollavgift. Nu ska fler som bötfällts få tillbaka sina pengar.
Pensionären Lennart Nyberg tog fajten mot p-bolaget Svensk bevakningstjänst – och fick rätt.

Nu ska fler bilister som parkerat på samma plats få sina pengar tillbaka.
ANNONS

Lennart Nyberg skulle gå och bowla med sitt PRO-gäng i Tyresöhallen och parkerade bilen på en av p-platserna vid Nyboda skola. När han kom tillbaka upptäckte han att han fått en kontrollavgift på 450 kronor, trots att p-skivan var rätt inställd. Även andra bilar som stod på samma ställe hade lappats.

P-bolaget som sköter kontrollen på kommunens mark, Svensk bevakningstjänst, menade att platsen där Lennart och de andra stod, inte är markerade som p-platser och att man därför inte får stå där.

– Men jag kände på en gång att det var fel. P-platserna ingår i parkeringen och det finns ingen skylt som visar att det är p-förbud där, säger Lennart Nyberg.

Efter flera brev till inkasso- bolaget Hojab fick han till slut rätt. Men Lennart, som ville gå vidare och hjälpa andra som bötfällts på samma grunder, kontaktade Lokaltidningen Mitt i.

– P-bolagen ska inte kunna dela ut avgifter som strider mot lagen, och sedan bara komma undan med det. De tvingar ju enskilda att bevisa att de inte gjort något fel och det orkar inte särskilt många.

Carl Georgsson, vd på Familjens jurist anser att p-bolag som gjort fel, självmant borde betala tillbaka pengarna till andra drabbade.

– Det tillhör god sed inom branschen, säger han.

När Per Ekstedt, driftchef på Svensk bevakningsservice, får höra talas om fallet, går han igenom hur många som bötfällts på exakt samma grunder på samma plats – ända tillbaka till 2010, då bolaget började bevaka parkeringen åt kommunen.

Det han kommer fram till är att ytterligare tre bilar lappats på samma grunder som Lennart Nygren.

ANNONS

– Det har skett samma dag. Vakten måste ha gjort fel. Nu får vi kontakta Tyresö kommun som är vår uppdragsgivare och höra om de vill att pengarna ska betalas tillbaka, säger han.

Hade det inte varit snyggare om ni letat upp de här personerna på eget initiativ?

– Det här är första gången sedan vi började jobba för Tyresö kommun som ett så här omfattande fel uppdagats. Förmodligen är det därför som vi inte har så bra rutiner.

En timme senare återkommer Per Ekstedt.

– Nu har jag pratat med kommunen. Pengarna ska betalas tillbaka.

Lennart Nyberg tycker att det är bra att felet rättas till och hoppas att inte fler än tre har drabbats.

– Det här visar att man måste vara observant när man får en bot, men långt ifrån alla orkar argumentera mot p-bolagen.

P-bolagen ska inte kunna dela ut avgifter som strider mot lagen.lennart nyberg

Fakta

Råd om du fått felaktiga böter

Om du fått en p-bot på tomtmark, en så kallad kontrollavgift som du anser är felaktig kan du skriftligen vända dig till p-bolaget eller det inkassoföretag som de anlitar.

Om ni inte kan komma överens måste p-bolaget dra dig inför rätta för att få besked. Förlorar du, måste du förutom boten också betala rättegångskostnaderna.

Enligt god inkassosed ska p-bolaget inte sända några inkassokrav och i vart fall inte ansöka om betalningsföreläggande, tills frågan är avgjord.

Källa: Svepark