Tre döms för macheterån

I december rånades en mataffär i Skälby. Nu döms tre personer - två av dem bara 17 år gamla.

Det var den 16 december som en mataffär i Skälby blev utsatt för ett rån. Tre gärningsmän kom in i butiken och viftade med en machete innan de slog den i kassaapparaten.

Innan de försvann i en bil fick de med sig 4100 kronor i kontanter, lotter och SL-biljetter.

De åtalades nyligen och nu har de dömts av Attunda tingsrätt. En 17-åring beskrivs som den drivande, med sig hade han ytterligare en 17-åring och en 23-åring.

Åklagaren har kunnat knyta de misstänkta till brottet på flera punkter:

* Flyktbilen hittades krockad och polisen har kunnat fastställa att en av tonårspojkarnas DNA fanns på krockkudden.

* En av rånarna inhandlade handskar och en kniv på en järnhandel i Barkarby en tid innan rånet. Liknande handskar med två av rånarnas DNA på hittades också i flyktbilen.

* Rånarnas mobiltelefoner har kunnat knytas till platsen för rånet och den ene pojkens hem.

Den drivande 17-åringen döms utöver rånet också för olaga tvång mot den andre 17-åringen sedan han hotat att misshandla honom om han inte hjälpt till att utföra rånet.

Pojken har nekat till brott, medan de båda andra har bekräftat åklagarens beskrivning av händelserna, men nekat till att de ska ses som ansvariga för rånet. Tingsrätten menar att de visserligen har varit utsatta för tvång, men bedömer det inte som så allvarligt att de ska anses vara fria från skuld.

Däremot mildras deras straff. 23-åringen döms till fängelse i ett år och tre månader, medan 17-åringen får 120 timmars ungdomstjänst.

Den drivande 17-åringen är dömd för flera rån tidigare och har haft upprepade kontakter med polis och socialtjänst. Enligt tingsrättens dom har inga åtgärder som satts in bidragit till att stoppa hans brottslighet. Enligt rätten borde fängelse vara en lämplig påföljd, men på grund av hans låga ålder döms hans i stället till sluten ungdomsvård i sex månader.

Bytet från rånet blev lotter och SL-biljetter.