ANNONS

Tre elever åtalas efter protest mot SD

Eleverna protesterade mot att representanter från Sverigedemokraternas ungdomsförbund skulle besöka deras gymnasium.

Nu åtalas tre av dem för ohörsamhet mot ordningsmakten.
ANNONS

Det var i maj förra året som den kommunala gymnasieskolan Globala gymnasiet på Södermalm bjöd in representanter från riksdagspartiernas ungdomsförbund för att delta i ett bokbord i skolans lokaler.

En grupp elever protesterade mot att även Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) bjudits in till skolan genom att ställa sig i armkrok utanför i ett försök att förhindra dem från att ta sig in i skolan.

När polisen kom dit möttes de av talkörer och banderoller med antirasistiska budskap. Polisen beordrade eleverna att flytta på sig, men några vägrade och omhändertogs då av polis.

Nu åtalas tre elever, 18 respektive 19 år gamla, för så kallad ohörsamhet mot ordningsmakten.

Nicklas Englund är kammaråklagare och säger att det inte är protesten i sig som är brottslig, utan att eleverna inte lytt när polisen bett dem att gå därifrån.

– Polisen har sagt i en högtalare att de ska flytta sig upp i en trappa om de vill fortsätta att demonstrera. Och de har de vägrat att göra.

Spelar det någon roll att de var på sin egen skola?

– Nej, inte för åtalet. Får man en sådan skingringsbefallning så ska man flytta på sig.

För en av de tre åtalade eleverna kom åtalet som en överraskning.

ANNONS

– Jag hade aldrig trott att det här skulle bli så stort. Att det skulle gå vidare till rättegång. Det kändes väldigt konstigt att jag hade gått till skolan på morgonen för att lyssna på en debatt. Och helt plötsligt satt jag i en polisbil, säger eleven.

Kunde du inte bara ha backat undan?

– Med de här konsekvenserna känns det onödigt att vi inte bara gick därifrån. Men moraliskt sett tycker jag att vi gjorde rätt. Många elever på skolan påverkas direkt av SD:s politik och det skapar en otrygghet när representanter från partiet vill komma in.

Datum för rättegången är ännu inte satt, men enligt Nicklas Englund ska den hållas under våren. Lokaltidningen Mitt i har sökt elevernas advokater.

Moraliskt sett tycker jag att vi gjorde rättåtalad elev