Min lokala hjälte

Tre flickor dömda för misshandel i garage

Den 14-åriga flickan lurades in i ett parkeringshus. Där blev hon sparkad, slagen och fick sitt huvud dunkat mot golvet.

Nu har tre tonårsflickor från Åkersberga dömts för misshandeln.

Det var på eftermiddagen den 18 januari som de tre, nu 15, 15 och 17 år, attackerade en 14-årig flicka i ett parkeringsgarage i centrala Vallentuna.

De kände inte sitt offer, utan det ska ha rört sig om ett beställningsjobb. En bekant till flickan bad först en 15-årig pojke att utföra misshandeln, men eftersom han själv ”inte slår tjejer” kontaktade han en av flickorna från Åkersberga.

Enligt domen åkte de tre Åkersbergaborna till Vallentuna, där den 15-årige pojken visade dem till parkeringshuset. De väntade där medan han gick för att möta den 14-åriga flickan, och när hon kom hoppade de på henne bakifrån. När hon låg på marken slog och sparkade de henne, och en av dem tog tag i hennes hår och dunkade hennes huvud flera gånger mot golvet, innan de lämnade platsen.

Nu har de tre flickorna dömts för misshandel till ungdomstjänst i 50 respektive 60 timmar. De övriga två inblandade döms till ungdomsvård för anstiftan respektive medhjälp till misshandel. Alla fem ska även betala 15 000 kronor i skadestånd.

Flickans pappa är nöjd med domen:

– Vi tycker att det känns bra att man har fått fast alla skyldiga och att de blir straffade för vad de gjort, men det kommer att ta lång tid innan vi kan lägga det här bakom oss, säger han, och berättar att dottern mår bra efter omständigheterna.

Advokat Per Larsson, som företrädde en av flickorna från Åkersberga, menar att domen var väntad.

– Vi är nöjda med att misshandeln inte bedömdes som grov. Jag måste tala med min klient om det blir aktuellt att överklaga någon annan del av domen, säger han.

Anledningen till de låga straffen är att alla ungdomar är minderåriga, skriver tingsrätten, som menar att misshandeln hade lett till fängelsestraff om de tilltalade hade varit över 21 år.

De dömda har nu fram till den 25 juli på sig att överklaga domen. Ingen av flickorna från Åkersberga är dömda för brott tidigare.

Fakta

Detta har hänt

Den 18 januari misshandlades en 14-årig flicka i ett parkeringsgarage i centrala Vallentuna.

Flickan överfölls av ett gäng maskerade ungdomar i åldrarna 15 till 17 år och misshandlades med ett 20-tal sparkar i höften, ansiktet och överkroppen.

I maj åtalades fem ungdomar misstänkta för grov misshandel, medhjälp till misshandel och anstiftan till misshandel.

Domen kom förra tors­dagen vid Attunda tingsrätt.