Tre män åtalade för Västbergarån

För några månader sedan skakades Västberga av en rånvåg. Nu åtalas en 17-åring och två 18-åringar för flera av rånen i Västberga och grannstadsdelen Midsommarkransen.

– Det är allvarliga brott det handlar om. Jag kommer att yrka på fängelsestraff förutom för den person som är under 18 år, där det blir en annan påföljd på grund av åldern, säger kammaråklagare Mikael Carlsson.

Lokaltidningen Mitt i skrev i augusti om hur Västberga inom loppet av två veckor drabbades av åtta rån. I sex av fallen handlade det om två eller tre gärningsmän som hotade sina offer med kniv, och polisen misstänkte att det rörde sig om samma gärningsmän. I det åtal som nu väckts misstänks 17-åringen och 18-åringarna för tre rån och ett fall av förberedelse till rån i Västberga och Midsommarkransen och ytterligare ett rån i Rinkeby.

Trion åtalas bland annat för att ha knuffat omkull och under knivhot ha rånat en kvinna mellan Tombolavägen och Karusellplan.

Samma personer ska även ha tvingat till sig en mans mobil och plånbok genom att göra ”stickande rörelser” med en kniv mot mannens mage.

Två av de åtalade bor själva i Västberga, och misstänks alltså ha begått flera brott i sina hemmakvarter. Enligt Mikael Carlsson är det inte så ovanligt att gärningsmän opererar på hemmaplan, där de hittar bra och känner till snabba flyktvägar.

De åtalade nekar till samtliga brott.

Det är allvarliga brott det handlar om. Jag kommer att yrka på fängelsestraff.MIKAEL CARLSSON kammaråklagare