Flera äldre brottsoffer mellan 84 och 94 år över hela Stockholms län har varit offer i bedrägerihärvan, där bedragarna utgett sig för att komma från ett företag, banken eller polisen.

Alla tre gärningsmännen greps i januari-februari och nu har de dömts i Nacka tingsrätt för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri.

Greps efter bankomat-strul

Två av gärningspersonerna greps i Värmdö kommun med hjälp av ett vittne mitt på dagen onsdagen den 31 januari när de två misslyckades att ta ut pengar från en bankomat och observerades av ett vittne som larmade polis.

När männen hade lämnat platsen med bil satte en polispatrull efter och stoppade dem.

Samtidigt som männen kontrollerades larmades 112 av en 90-årig kvinna, ett av brottsoffren, om att hon hade blivit uppringd av någon som påstod att någon försökt köpa mobiltelefoner i hennes namn. Detta hade följts av att en person som utgett sig för att vara polis gjort hembesök hos kvinna och hämtat hennes bankomatkort.

En greps 10 dagar senare

Männen i bilen misstänkes vara inblandade och greps. Den tredje gärningsmannen greps i Nynäshamns kommun tio dagar senare.

De drabbade är många och bor i stora delar av Storstockholm: Järfälla, Täby, Solna, Lidingö, Haninge, Salem, Södertälje, Nacka, Värmdö, Hägersten- Älvsjö, Farsta och Enskede-Årsta-Vantör.

De äldre har genom samtal från männen blivit lurade att lämna ifrån sig bankomatkort, pinkoder till korten och smycken.

Under onsdagen föll domen i fallit i Nacka tingsrätt.

Männen får fängelse i två år respektive två år och tre månader, samt tre år.

Två av dem utvisas.