Natten till den 7 mars förra året sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i en lägenhet i Visättra. Han befann sig i köket tillsammans med två andra personer. I rummet intill låg ett barn och sov.

Mannen sa till de andra att han skulle gå ut och träffa någon. När han öppnade dörren ut i trapphuset avlossades åtta skott mot honom. Mannen träffades av flera skott och avled direkt.

I början av april åtalades två män för själva dödsskjutningen och två andra män för medhjälp till mordet. Alla fyra är i 20-årsåldern.

17-åring höll i vapnet

Enligt Södertörns tingsrätt är det klarlagt att en man, som då var 17 år, höll i vapnet och avlossade de dödande skotten. Rätten anser också att det är bevisat att en annan man deltog i planeringen och att han hjälpte skytten att dränka dennes kläder i blekmedel och fly från platsen.

Tingsrätten anser att hans handlingar har varit en förutsättning för att brottet skulle kunna begås och dömer därför båda männen för mord. Skytten döms till fängelse i sju år, eftersom han bara var 17 år då mordet begicks. Den andre mannen döms till livstids fängelse.

Den tredje mannen har hyrt bilen som användes vid mordet. Han döms för medhjälp till mord till fängelse i åtta år.

En fjärde person var åtalad för medhjälp till mord, men tingsrätten anser inte att bevisningen mot honom håller utan frikänner mannen.

De åtalade knyts i förundersökningen till ett kriminellt nätverk som inte är hemmahörande i Huddinge. Enligt polisen finns det en konflikt mellan olika falanger i nätverket som intensifierats den senaste tiden. Samtliga har nekat till anklagelserna.

Mannen som mördades i Visättra ska ha haft en hotbild mot sig. Han flyttade till Visättra en kort tid före mordet.

Domen kan överklagas fram till den 29 maj.