Det var natten mot den 12 oktober som en man sköts till döds i sin bostad vid Telefonplan. En kvinna blev allvarligt skadad och ett barn fick lindriga skador.

Drygt ett dygn senare sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge. Ytterligare en kvinna och tre barn befann sig i bostaden, men ingen av dem blev fysiskt skadade.

Nu åtalas en 17-årig pojke, som vid tillfället var 16 år gammal, för alla tre morden. En 15-årig pojke åtalas också för anstiftan till mord.

– Skytten greps i en taxi på väg från brottsplatsen i Tullinge. Med sig i bilen hade han mordvapnet. Den 15-årige pojken är den som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna. 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen, säger Helena Nordstrand, senior åklagare och förundersökningsledare, i ett uttalande.

En flicka bland de åtalade

Ytterligare två personer står åtalade för medhjälp till mord och mordförsök. Det gäller en 16-årig flicka och en 22-årig man. Båda personerna var ett år yngre vid tiden för morden.

Enligt åtalet har flickan hämtat mordvapnet till lägenheten där hon också befunnit sig tillsammans med den 15-åriga pojken.

– 22-åringen har utfört betalning för taxiresor till och från brottsplatserna och även godkänt betalningarna med sitt Bank-ID. De två pojkarna och flickan åtalas också för grovt vapenbrott. Det finns filmer från mobiltömningar som visar när de tre hanterar vapnet. De här gärningarna har anknytning till ett kriminellt nätverk, säger Helena Nordstrand.

– Hon förnekar brott, säger försvarsadvokat Carl-Henric Ringblom som företräder flickan.

Samtliga av de åtalade förnekar brott.

Rättegången i Södertörns tingsrätt börjar den 10 juni och väntas pågå i tolv dagar.