ANNONS

Tre nya äldreboenden till Norrmalm

Först läggs Vasen ner. Men de äldre blir fler och om några år bygger staden 28 nya äldreboenden. Tre av dem blir på Norrmalm, varav ett i Hagastaden.
ANNONS

Om fem år, 2022, öppnar ett nytt äldreboende i Hagastaden. Tio år senare kommer ett till och år 2040 ännu ett. Alla ska ha 90 platser. Var de som byggs efter det i Hagastaden ska ligga är ännu inte klart.

Enligt stadens prognoser ökar antalet äldre fram till 2040 vilket ger behov av 28 nya äldreboenden i Stockholm.

– Alla ska kunna känna sig trygga med att det finns platser på vård- och omsorgsboenden när de blir äldre och att det ska finnas i stadsdelen där de bor. Vi är ute i god tid och planerar långsiktigt för det ska bli så, säger Clara Lindblom, äldreborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

Som Mitt i Vasastan tidigare berättat stänger Vasens äldreboende senast vid nyår. Huset måste byggas om efter att ha dömts ut av Arbetsmiljöverket. Ett annat argument för stängningen var att antalet äldre som staden anser har behov av boende sjunker. Men efter 2020 stiger alltså kurvan igen.

Staden har nu gett kommunala bostadsbolaget Micasa i uppdrag att leta efter passande lokaler på Norrmalm och i resten av stan. Beslut om planeringen tas i kommunstyrelsen den 15 juni.

Av de 28 boendena ska 16 drivas kommunalt och resten privat. Borgarrådet Joakim Larsson (M) skriver i en reservation till kommunstyrelsen att han ifrågasätter att majoriteten av boendena ska vara i kommunal regi.

”Det finns inget självändamål att staden ska tillhandahålla egna boendeplatser om det finns ett tillräckligt stort utbud från fristående aktörer.”

Han skriver också att det är viktigt att boenden tas fram i innerstan – eftersom efterfrågan här är stor.

Totalt beräknar Stockholms stad att det kommer att behövas över 2000 nya platser på vård- och omsorgsboenden år 2040.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.