Tre nya busslinjer till Tyresö

Blå bussar ska lösa framtidens trafikproblem i Stockholm.

Flera av de nya stomnätslinjerna som planeras kan ge Tyresöborna nya färdsätt.

Förslaget om en ny stomnätsplan som ska vara i kraft senast år 2030 tas upp av landstingets trafiknämnd den här veckan. Av planen framgår att trafikförvaltningen vill ha fler blå bussar och att de nya busslinjerna ska göra tvärförbindelserna i Stockholm bättre.

Stomnätet består i dag av all spårtrafik som pendeltåg, tunnelbana, lokalbanor och så de blå stombussarna. Anledningen till att man tagit fram den nya planen är att Stockholms befolkning växer mer än vad man tidigare trott.

– Vi behöver mer av allt och bland annat vill vi skapa snabba bussförbindelser mellan knutpunkter över hela länet, säger Claes Wersäll, pressekreterare hos trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).

De planerade stombusslinjerna förutsätter att en rad utbyggnader skett fram till 2030. Det gäller exempelvis Citybanan, att tvärbanan byggts ut till Sundbyberg och Solna station, Kista och Helenelund och att röda linjen fått ett nytt signalsystem.

Landstingsförvaltningen utreder sedan tidigare även förutsättningarna för ett system där bussarna skiljs från den övriga vägtrafiken så att stombussarna kan ta sig fram fortare och bli ett mer attraktivt alternativ. Helena Hartzell, trafikplanerare i Tyresö ser positivt på de nya stombusslinjerna, som på många sätt gör det lättare för ­Tyresöborna att åka kollektivt.

– Det gör Tyresö attraktivare att bo i. När linjerna startat blir det enklare att ta sig in till centrala Stockholm utan byten och trafiken kommer att gå dygnet runt. Att slippa stå i blåsiga Sköndal är en klar förbättring.

Hennes förhoppning är att linjerna ska komma igång så snabbt som möjligt, men hon uppger att det delvis hänger på hur snabbt Stockholms stad bygger om Gullmarsplan och att SL får ordentliga ekonomiska resurser för att genomföra strategin.

– Men redan till december kommer fler mindre förbättringar i turtabellen som vi snart ska informera om.

Flera nya stombusslinjer ska göra resan smidigare för alla pendlare.

Arkivbild

Fakta

Här väntas nya busslinjer

Tyresö centrum–Stockholm C–Vaxholm: Dagens 873:a och 875:a knyts ihop med trafiken till Vaxholm vid Stockholm central. 872:an tappar då status som stomlinje och körs i stället med röda bussar.

Tyresö centrum–Handen–­Flemingsberg–Kungens Kurva­/Skärholmen–Vällingby–Barkarby- Sollentuna–Täby/Arninge: Stadskärnor binds samman med en ringlinje som använder Förbifart Stockholm.

Tyresö C–Skarpnäck–Sköndal–Flemingsberg–Norsborg: Linje 172 förlängs från Skarpnäck till Tyresö centrum, och linjen går en kortare väg genom söderort.

Kungens kurva/Skärholmen–Fruängen–Älvsjö–Gullmarsplan–Sickla–Orminge:­ En utveckling av dagens linje 173. Kopplar upp de nya områdena i Söderstaden och Årstafältet mot stomnätet.

Norrtälje–Stockholms C–Gustavsberg.

Källa: landstinget