ANNONS

Tre nybryggare visar upp sig

Tre mikrobryggerier från söderort finns med på årets öl- och whisky­mässa.

Allra färskast är Öde Bryggeri från Bandhagen.
ANNONS

Oron för att det skulle vara strejk på Pripps har lagt sig sedan länge. Med småskalighet, genuina råvaror, hantverksmässig framställning och stiliga etiketter som ledord dyker allt fler mikrobryggerier upp. I dagarna introducerades Öde Bryggeri i Bandhagen.

– Vi gillar amerikansk öl, välhumlade bittra, söta och lite sliskiga. Nu lanserar vi en ipa, en golden ale och en stout, säger Jens Grip.

För Jens Grip började allt med mycket experimenterande på hemmaplan. Han blev så pass biten att han ställde upp i en tävling som heter hemmabryggar-SM. Han vann klassen för kraftfull öl.

– Vi fick så mycket positiv respons att vi kände att vi ville gå vidare med det här, säger han.

Förra året hittade de en lokal i källaren på ett flerfamiljshus i Bandhagen nära tunnelbanan. Det senaste året har de, målat, kaklat och börjat brygga sina ölsorter och är precis klara för lansering lagom till ölmässan.

– Det går fort att lära sig och man kan nörda in på humlesorter och olika grejer.

Även mikrobryggerierna Gamla Enskede bryggeri som gör fin lättöl och Macken Bryggeri från Älvsjö finns representerade på mässan. Dessutom finns Modernist Brewery i Liljeholmen som kom ut på marknaden förra året.

Att småskaliga ölproducenter poppar upp som svampar i söderort är inget som får branschorganisationen Svenska bryggerier att höja ögonbrynen. Det senaste halvåret har ungefär ett nytt bryggeri i veckan i landet gjort entré och i dag finns 191 ölbryggerier.

– Vid årsskiftet kan vi ha passerat 200-strecket, säger Fredrik Sörbom vid organisationen.

ANNONS

Att mikrobryggerierna fått fäste tror han beror på att Sverige är trendkänsligt och öppet för nya influenser. Vågen kommer från USA med tusentals småbryggerier.

– Men det är ingen trend längre. Restauranger parar öl med mat och det finns öllistor på samma sätt som vinlistor, säger han.

Organisationen påpekar att konsumtionen av starksprit minskat kraftigt över åren till förmån för vin och öl.

– Nu dricker man i större utsträckning en god öl för att njuta av spännande smaker, säger Fredrik Sörbom.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning minskade konsumtionen av alkoholl med fyra procent 2014. Då inhandlades 9,3 liter alkohol per person över 15 år.

Stockholm Beer & Whisky festival drog i gång i förra veckan på Nackastrandsmässan. Den här veckan pågår den mellan torsdag och lördag. Förra året kom 37 100 besökare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.