ANNONS

Ny polisstation dröjer i minst sex månader

Södra Järva blir utan polisstation i minst ett halvår till.

– Det känns tråkigt för det finns ett stort behov för oss att komma tillbaka, säger närpolischef Jörgen Ohlsson.
ANNONS

I sex månader har Södra Järvas närpolisstation varit stängd. Tanken var att närpolisstyrkan skulle ha flyttat tillbaka till Rinkeby den här månaden, efter att deras lokaler på Askebykroken renoverats.

Men så blir det inte.

I samband med polisens omorganisation, då Västerortspolisen delas upp i tre lokalpolisområden, ska Södra Järvas närpolisstation slås ihop med Kista närpolis i en gemensam station.

Det kommer också tillkomma ytterligare personal, bland annat i form av utstationerad utryckningspersonal, och med polissatsningen Fenix tillkommer 50 extra poliser. Totalt ska omkring 200 poliser ha den planerade stationen som utgångspunkt. I nuläget saknar polisen en passande lokal där hela personalstyrkan ryms.

– Det finns ett stort behov av att vi ska komma tillbaka till området. Ärendet har högsta prio och vi hoppas att det inte ska ta för lång tid, säger Jörgen Ohlsson, närpolischef i Södra Järva.

Förhoppningen är att hitta en lokal som endast behöver en mindre renovering. Men om man inte hittar det kan man eventuellt behöva bygga en ny lokal.

– I ett sådant läge kan det handla om att vi får vänta två år på en ny station och det är för lång tid.

Det är ännu inte beslutat var i Södra Järva den nya stationen ska ligga, men enligt Jörgen Ohlsson blir det sannolikt i Rinkeby.

Ann-Katrin Åhslund (FP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker att polisen har haft dålig framförhållning.

ANNONS

– Det är dåligt – det är av största vikt att vi har en polisstation. Jag förutsätter att de kompenserar så att vi ser fler synliga poliser under tiden, säger hon.

Bo Sundin (M), stadsdelsnämndes ordförande i Rinkeby-Kista, håller med.

– Vi kommer att jobba för att lokala poliser så fort som möjligt ska komma tillbaka. Det handlar också om en psykiskologisk känsla för medborgarna att veta att polisen faktiskt har en fast utgångspunkt i området.

Under tiden som Tensta- och Rinkebyborna väntar på den planerade polisstationen hänvisas de till Kista och Solna polisstationer.

Närpolisen arbetar fortfarande i området utan att ha en station och är tillgängliga torsdagar klockan 14–16 i Tensta centrum och Rinkeby centrum.

Fakta

Tre polisområden i västerort

Hela Sverige delas upp i 99 lokalpolisområden där minst hälften av polisens arbetsuppgifter ska kunna utföras.

Västerortspolisen föreslås delas upp i tre lokalpolisområden: Norra och Södra Järva blir ett, Bromma, Hässelby-Vällingby och Ekerö ett annat och Solna-Sundbyberg ett tredje.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.