Tre unga kan ligga bakom knivbråket

Tre misstänks ligga bakom bråket på Bällstabergsskolan.
Tre misstänks ligga bakom bråket på Bällstabergsskolan.
Tre unga män misstänkts för brott i samband med bråket på Bällstabergsskolan, då rektorn blev knivskuren.

De misstänkta, som är mellan 15 och 17 år har förhörts av polis. En av dem är misstänkt för grov misshandel, de andra två för brott i samband med händelsen.

Det var när rektorn Bo Östenius försökte avvisa pojkarna som olovligen befann sig på skolan som han blev knivskuren. Efteråt fick han opereras i 2,5 timmar.

– Jag såg att det fanns en kniv och jag handlade instinktivt när jag försökte ta ifrån honom kniven. Kniven tog i låret 20 centimeter från höften, den hade lika väl kunnat ta i buken, säger Bo Östenius.

Det är inte första gången som ungdomar bär vapen på Vallentunas skolor. Förra året gjordes tre incidentrapporter rörande elever som bar kniv i skolan.

90 av 308 incidentrapporterna från skolor och förskolor i Vallentuna 2014 handlade om våld och hot, till stor del mot skolpersonal. Här ryms även lindrigare fall som utåtagerande barn i förskolan.

Nu planerar kommunen att utbilda skolpersonal för att förebygga och hantera hot och våld. Det säger Staffan Gröndahl, kommunens säkerhetssamordnare.

– Vi har ingen tidsplan för utbildningen än, men det kan hända att den skyndas på nu, säger han.

Kniven tog i låret 20 centimeter från höften.