ANNONS

Trebarnsmamman Anna överlevde cancern

När Anna Egnefors behandling var över startade hon en insamling genom Cancerfonden.
När Anna Egnefors behandling var över startade hon en insamling genom Cancerfonden.
Anna Egnefors i Kungsängen anade att något var fel. Redan innan mammografin visste hon att hon var sjuk. Men trots förberedelserna bröt hon ihop.
– Stämningen gick att ta på. Det fanns inga tvivel. Allt var så himla tyst.
ANNONS

Trebarnsmamman Anna Egnefors i Kungsängen fick cancerbeskedet förra året. Men långt tidigare såg hon varningstecken. Hon tyckte sitt ena bröst såg konstigt ut och kände obehag när hon ammade sin nyfödda dotter år 2015.

– Jag hade blivit kallad till mammografi tidigare, men det var inte läge då på grund av ett kunduppdrag på jobbet. Men sedan började det gnaga i mig. Jag reagerade när jag såg folk bära Rosa bandets bröstcancer-pins.

Var beredd – trodde hon

När läkaren kallade ännu en gång var hon beredd på det värsta. Att fullt ut stålsätta sig inför en livshotande diagnos går dock inte, menar hon.

– Jag grät genom hela mammografin.

Tumören var stor och botten var nådd. På jobbet visste kollegorna om allting, men många av hennes vänner levde i ovisshet.

– Det är inte så lätt att ringa upp och säga, ”Hej, hur är läget? Jag har cancer”.

Hon meddelade sina två äldre barn, en 16-årig dotter och en 12-årig son, var för sig.

– Jag nämnde aldrig risken att dö, utan sa att jag kommer att vara väldigt sjuk under en period, men sedan kommer det bli bra.

Började ljusna

Det började också ljusna. Positiva besked avlöste varandra och hon lottades att vara med i en ny behandling på Karolinska.

ANNONS

– Studien gick ut på en kombinationsbehandling med cellgifter 12 veckor parallellt med intag av ett nytt läkemedel lika länge.

Jag ville vara någonting annat än den som är sjuk med cancer

Anna Egnefors

Under hela behandlingen jobbade hon deltid.

– Det var inte lönen det handlade om. Jag ville vara någonting annat än den som är sjuk med cancer. Jag ville träffa kollegor, komma hemifrån och göra nytta.

I slutet av mars blev hon friskförklarad och vill nu hjälpa andra.

– I samband med att strålbehandlingen var över lade jag ut en insamling på Facebook via Cancerfonden. Det var då jag kom ut med min sjukdom. Jag fick in tiotusen kronor första dagen.

Har förändrats

Efter sjukdomen ser hon annorlunda på livet.

– Jag är mer selektiv med vad jag lägger min tid på. Det är jätteroligt att jobba, men det betyder inte allt länge. Jag har trappat ner och ägnar allt mer tid med familjen. Min syster var bokstavligt talat med på alla behandlingar. Jag kan aldrig nog uttrycka hur mycket hon har betytt.

Hennes råd till andra som insjuknar i cancer är att ta en dag i taget, fokusera på sig själv och omge sig med människor som vill en väl.

Fakta

Annas insamling till Cancerfonden

När Anna Egnefors blev fri från cancer i mars tidigare i år, men flera år av efterbehandling återstår. Hon har startat en insamling genom Cancerfonden för att bidra till forskningen.

Följ länken nedan om du vill bidra.

https://www.cancerfonden.se/insamlingar/annas-insamling-29803

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.