ANNONS

Tredje gången gillt – nu stängs getingmidjan sista gången

Getingmidjan är landets mest trafikerade järnvägssträcka.
Getingmidjan är landets mest trafikerade järnvägssträcka.
För tredje sommaren i rad stängs Getingmidjan i hjärtat av Stockholm av. Avstängningen är den sista innan megaprojektet att rusta upp Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka är klart.
I år ersätts gamla Norrströmsbron med en 1 700 ton tung bro som skeppas från Tallinn.
ANNONS

22 juni till 17 augusti stängs åter sträckan mellan Stockholms central och Stockholms Södra, den så kallade Getingmidjan av.

Det innebär att fjärr- och regionaltågens enda passage genom centrala Stockholm, som dessutom är landets mest trafikerade järnvägssträcka klipps av. Resenärer som ska från norr till söder eller vice versa är under byggtiden hänvisade till pendeltågen som går genom citytunneln.

Bron skeppas från Tallinn

I år stängs Getingmidjan av för tredje och sista gången innan det tekniskt och logistiskt komplicerade jätteprojektet är klart. Nu är det dags för Norrströmsbron att bytas ut. Om man tyckte att förra årets byte av järnvägsbron över Söderström genomfördes med millimeterprecision har de inblandade ingenjörerna haft en ännu tuffare utmaning med Norrströmsbron.

 

Förra året var det en bro med två raka spår som byttes ut. Norrströmsbron har dessutom åtta växlar.

Bron är 240 meter lång och väger 1 700 ton. Den byggs inte i Sverige, utan kommer att skeppas i två delar från Tallinn.

– Det är ett litet antal meter men ett gigantiskt projekt med tanke på hur många som berörs och komplexiteten, sade Jennifer Loorents Sköld, kommunikationsstrateg på Trafikverket på den pressträff som hölls om projektet på onsdagsförmiddagen.

Pendeltågen förstärks

Precis som förra året är det resorna med fjärr- och regionaltåg som ska genom Stockholm som påverkas. Resor norrifrån avslutas vid Stockholms central och resor söderifrån avslutas vid Stockholms södra eller Flemingsberg. Det innebär att resenärerna måste ta sig över passagen med pendeltågen genom citytunneln, något som betyder en ökad belastning på pendeltågen.

MTR, som driver pendeltågstrafiken har redan nu beslutat att sätta in tätare pendeltågstrafik under den aktuella perioden. Det kommer att bli förstärkningar i trafiken framförallt dagtid.

ANNONS

Inga trafikvärdar över 70

Förvisso räknar man med ett mindre antal resenärer i sommar på grund av coronapandemin. Men ett fokus för både pendeltågstrafiken och fjärrtågen är att minska trängseln på tåg och perronger. Därför satsas mycket på information till resenärerna. Fast de äldre trafikvärdar som tidigare rekryterats via veteranpoolen kommer inte att synas till i år, då SL beslutat att inte anlita personer över 70 år.

 

Fakta

Det händer dag för dag

22 juni – Tågtrafiken över Gertingmidjan stängs av.

24-29 juni – Rivning av Norrströmsbron.

24-28 juni – Åtta växlar fästs på den nya bron innan den sätts på plats.

10-14 juli – Arbeten på de befintliga stöden till Norrströmsbron, lagerbyten.

11 juli – Norra delen av bron anländer till Stockholm från Tallinn.

16 juli – Södra delan av bron anländer till Stockholm från Tallinn.

15-22 juli – De båda brodelarna sätts på plats.

17 augusti – Trafikpåsläpp kl 04.50.

Källa: Trafikverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.