Vart tredje hemtjänstföretag i Nacka har lagts ned

Vart tredje hemtjänstföretag i Nacka har lagts ned det senaste året. Att bedriva hemtjänst i Nacka är närmast ekonomiskt olönsamt, enligt hemtjänstföretagen.

Av de dryga  51 hemtjänstbolag som fanns att välja på för ett år sedan i Nacka är vart tredje bolag borta idag. Som följd har  110 personer har fått byta företag.

En hel del läggs ned för att de inte har haft kunder. Andra slutar av andra orsaker.

– En del av dem har avauktoriserats, vi upptäckte kvalitetsbrister, säger Lina Blombergsson, enhetschef på sociala kvalitetsenheten i Nacka kommun:

– Vi vill att de företag som finns i kund­valet ska ge god kvalitet. Antalet är oväsentligt. Det är bra att kunna välja och det är bra att vi följer upp.

niobolagvarnade

Av de 36 hemtjänstbolag som i november fanns listade på kommunens hemsida är alla privata.

Men att bedriva hemtjänstverksamhet är tufft ekonomiskt enligt de hemtjänstbolag som Mitt i Nacka pratat med.

– Ekonomiskt går det knappast runt, ändå älskar vi det vi håller på med, säger Janet Segmen, ägaren till hemtjänstbolaget Lövholmens hemtjänst AB.

Janet Segmen, som har drivit hemtjänst i Nacka i tio år, säger att kommunen är ”väldigt bra” att bedriva hemtjänst i, men att det finns oseriösa i branschen, liksom i alla branscher.

– Kommunen har ökat kontrollerna, det är bra, säger hon.

Att det är stor omsättning på vårdföretagen är inga problem:

– Lagen om valfrihet finns. Och kommunen har stärkt kraven. Men jag kan tycka att det skulle vara bra om det var mindre antal hemtjänstbolag, kanske tjugo stycken. Det finns ju enmansföretag som har bara en eller två kunder och som också de borde få bedriva hemtjänst i Nacka.

Ägaren till ett annat hemtjänstbolag som funnits i Nacka sedan början av 90-talet, tycker att kommunens krav på utbildade undersköterskor höjer kvalitén på arbetet.

– Men det är svårt att locka personal för vi kan inte uppfylla deras lönekrav, säger före­tagaren som är försiktig och inte vill ha sitt namn med.

För 2017 höjer Nacka kommun ersättningen till hemtjänstbolagen med 2,2 procent.

– Vilket är väldigt bra i sig, men i jämförelse med våra löneökningar för 2017 på mellan 2,8 och 3 procent så blir det tufft, säger hemtjänstföretagaren.

Mer om hemtjänsten i Nacka:

Vilho vårdades av 20 olika under en månad

Aino Lehti med maken Vilho.

Aino Lehti med maken Vilho.

Läs också:

Bildspel: Känner du igen ditt gamla Nacka?

Nacka och Stockholm bygger mest

Så kan Nackas t-banestationer se ut