ANNONS

Var tredje i området känner sig otrygg utomhus

Var tredje person känner sig otrygg ute sent på kvällen.
Var tredje person känner sig otrygg ute sent på kvällen.
Mer än var tredje person i Skärholmen och Hägersten är rädd att vara ute sent på kvällen i området där de bor. Det visar en en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå).
ANNONS

Enligt en ny trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå) har oron för att råka ut för brott ökat. I polisområde Skärholmen – som omfattar Skärholmen, Hägersten och Liljeholmen – uppger 30 procent av de tillfrågade att de känner sig mycket eller ganska otrygga när de befinner sig utomhus i sitt eget bostadsområde kvällstid.  Det är en ökning med två procentenheter jämfört med motsvarande undersökning i fjol.

Men skillnaderna är stora mellan män och kvinnors oro att utsättas för brott. Jämfört med förra året har mäns oro ökat mest. Deras upplevda otrygghet har stigit med fyra procentenheter, medan siffran är oförändrad för kvinnorna.

Däremot känner sig kvinnor i högre utsträckning otrygga. I polisområde Skärholmen säger 37 procent av kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga när de befinner sig utomhus i sitt eget bostadsområde kvällstid. Samma siffra för männen är 23 procent.

Och oron får konsekvenser för vardagslivet. 12 procent – en ökning med en procentenhet – uppger att de mycket eller ganska ofta avstår från aktiviteter som promenader eller restaurangbesök av rädsla för att råka ut för kriminalitet. 24 procent väljer mycket eller ganska ofta andra färdvägar av oro för brottslighet.

Var tionde tillfrågad, 10 procent, säger att oron för brott har haft stor inverkan på deras livskvalitet. Motsvarande siffra på Södermalm och Norrmalm är 6 procent, och i Järva 16 procent.

–  Det är förödande att otryggheten fortsätter öka i våra stadsdelar och att allt fler stockholmare drabbas, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i en kommentar.

Hon framhåller att den nya grönblå majoriteten kommer att utöka antalet mobila ordningsvakter i staden från 20 till 100, och att man vill se flera övervakningskameror på brottsutsatta platser.

Brå-undersökningen är landsomfattande och genomfördes med pappers- eller webbenkäter i landets samtliga sju polisregioner. De tillfrågade var i åldern 16–84 år.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.