ANNONS

Tredubbling av sextrakasserier i Skarpnäck

Drygt 2500 i Hammarby-Skarpnäck utsattes förra året för sexuella trakasserier.
Drygt 2500 i Hammarby-Skarpnäck utsattes förra året för sexuella trakasserier.
Sedan 2011 har andelen personer som utsätts för sexuella trakasserier mer än tredubblats i Skarpnäcks stadsdelsområde. Det visar trygghetsenkäten.
Värst är det i Skarpnäck och Bagarmossen.
ANNONS

– Det är förskräckligt, ingen ska behöva bli utsatt, säger Karin Aleberg Lövgren, avdelningschef för förebyggande arbete i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Sju procent av de boende i Skarpnäcks stadsdelsområde har under det senaste året utsatts för sexuella trakasserier, enligt Stockholms stads trygghetsenkät.

Det är mer än en tredubbling från 2011 när 2 procent uppgav att de drabbats. Och den högsta siffran i hela Stockholm. Snittet för staden är fem procent.

– Jag är ganska ny här och vet inte varför Skarpnäck ligger så högt. Skarpnäck låg högt 2014 också. Men det är en ökning över hela staden och det är säkert olika faktorer som bidrar till det. En faktor kan vara att det här har diskuterats mycket och kommit upp på dagordningen så att man pratar om det mer och anmäler, säger hon.

Enkäten har besvarats av 857 personer. Om siffrorna är representativa för alla boende i området innebär det att 2502 personer i åldrarna 16-79 år har blivit sexuellt trakasserade.

– Det är jätteviktigt för oss att titta på det här och se hur vi kan jobba, säger Karin Aleberg Lövgren.

Som exempel nämner hon att de nu satsar på att utbilda personalen kring de här frågorna. Exempelvis de som arbetar på fritidsgårdar, parklekar och kulturhuset. Samt alla områdesvärdar som kvälls- och nattetid går runt i området och pratar med folk. De planerar även att samarbeta med ungdomsmottagningen.

– Om man har en gemensam kunskapsbank i de här frågorna så blir man mer medveten och är mer benägen att ta tag i situationer som uppstår i våra verksamheter eller ute på gator och torg, säger hon.

ANNONS

Siffrorna kommer även att jämföras med den Stockholmsenkät som staden ska genomföra med högstadie- och gymnasieelever 2018.

Siffrorna gäller ju inte bara unga, hur tänker ni jobba med det här när det gäller vuxna?

– Vi i förvaltningsledningen har inte hunnit fördjupa oss i alla siffrorna än. Men det kommer vi att göra och efter det kan jag svara bättre på hur vi ska jobba med det här.

Fakta

Trygghetsenkäten skickas ut av kommunen

Trygghetsenkäten är ett samarbete mellan Stockholms stad och Polisen.
Enkäten går ut till ett slumpmässigt urval av personer mellan 16 och 79 år.
I Skarpnäck har 857 personer svarat på enkäten.
Med sexuella trakasserier avses ovälkomna närmanden eller kränkande anspelningar kring sådant som man förknippar med sex.
I Skarpnäcks stadsdel uppgav 7 procent att de hade utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Högst var siffran i Bagarmossen och Skarpnäck där 8 procent uppgav att de utsatts. Lägst i Enskededalen där 3 procent utsatts. >

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.