ANNONS

Trekantens vatten bland de giftigaste

Sjön Trekanten innehåller farliga föroreningar. Men det är fritt fram att hoppa i plurret vid strandbadet, enligt miljöförvaltningen.
ANNONS

Trekanten är ett av sju vattendrag i Stockholm som har den högsta riskklassen och därmed utgör ”mycket stor risk för människors hälsa och miljön”, enligt länsstyrelsens senaste inventering. Ändå går det bra att bada vid Trekantens strandbad, enligt miljöförvaltningen.

– När badplatsen anlades för 30-40 år sedan kollade man sedimentet noga för föroreningar, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Men 30 år är ju lång tid, är det ofarligt att bada där i dag?

– Absolut, strandbadet är så pass långt ifrån själva föroreningskällan.

Miljöförvaltningens bakterieprover visar att vattnet vid Trekantens badplats är tjänligt och badplatsen får betyget bra kvalitet. Det får även badplatsen Ormberget i Gröndal, medan Hägerstenshamnen klassas som utmärkt. Men förvaltningen mäter bara bakterier och inte miljögifter i vattnet, trots att många badplatser ligger nära kända riskområden, enligt en kartläggning som SVT pejl har gjort.

Både Ormberget och Hägerstenshamnen ligger nära förorenade platser och i intilliggande Vinterviken är det inte tillåtet att bada på grund av föroreningar. Men eftersom varken Ormberget och Hägerstenshamnen är strandbad anser inte miljöförvaltningen att det är någon risk att bada där.

– Vid de badplatserna är det så pass djupt, 3-4 meter. Vattnet i sig tar inte skada, föroreningarna är bundna i sedimentet så vadar man inte på botten borde man inte få några problem, säger Jerzy Slazak.

Enligt Naturvårdsverket är det svårt att se vad eventuella miljögifter i vattnet kan få för framtida effekter.

– Ofta visar det sig först om tjugo år. Vet man att det finns föroreningar kan man försöka undvika kallsupar, säger Anneli Nivrén, presschef vid verket.

ANNONS

Kristallparken ska rustas upp

Solberga Besökare i Kristallparken i Solberga har reagerat på att många träd huggits ner invid plaskdammen. Anledningen är att de stod för nära dammen och ställde till med bekymmer för entreprenörerna som arbetar med att hålla vattnet rent.

Älvsjö stadsdelsförvaltning planerar att hugga ner ytterligare träd runt dammen och när badsäsongen är över ska området rustas upp med en ny plantering som fungerar bättre tillsammans med bassängen.

Söderort Flera misstänkta inbrottstjuvar har gripits på bar gärning. Den 18 juli upptäckte en fastighetsskötare ett par personer i ett kontor i Midsommarkransen. Han lyckades gripa en av dem och larmade polis som grep ytterligare en person. Dagen efter hörde en person i Västertorp glaskross i en lägenhet på bottenvåningen. En man var på väg in men skrämdes av att den boende vaknade. Polisen grep den misstänkte vid tunnelbanan.

Fastighetsskötare stoppade inbrottstjuvar