Ny trend byter skärmtid mot kvalitetstid

Virtual Reality; Augmentet Reality; Pokemon Go
Att spela Pokémon klassas som skärmtid och kan inte räknas med i NoPad challenge.
Att bada är både roligt och givande.
Att bada är både roligt och givande.
Lekstund med kompisar.
Lekstund med kompisar.
Adam Holm presenterar NoPad challenge för 70 elever på Danderyds Montessoriskola.
Adam Holm presenterar NoPad challenge för 70 elever på Danderyds Montessoriskola.
Glöm Ice bucket challenge eller Bottle flip challenge – Nu introduceras NoPad challenge på Danderyds Montessoriskola. En trend som ska få barn att byta skärmtid mot kvalitetstid.

På Danderyds Montessoriskola startar en ny trend som ska få barnen att byta ut skärmtid mot kvalitetstid med familj och vänner, NoPad challenge. Föräldrar på skolan har kommit fram till att barnen spenderar alldeles för mycket tid framför datorn, surfplattan eller mobilen. Istället vill de uppmana till upplevelser i form av gemensamma aktiviteter. Axel Bolander är en av grundarna till NoPad challenge som nu presenterats på skolan.

– Grundidén är att ersätta den direkta kicken av att klicka på en skärm eller se på TV med upplevelser som kräver mer av oss, både fysiskt och mentalt, men som också ger mer i det långa loppet. Barn har överlag svårare för att kommunicera med varandra för att de inte spenderar lika mycket med andra människor idag som förr i tiden. Det hoppas vi att kunna ändra på, säger Sean Williams som är pappa till en tredjeklassare på skolan.

Alla kan vara med

Då utmaningen är frivillig och inte påtvingad av skolan får alla vara med utifrån sina förutsättningar. Som morot för att få så många som möjligt att vilja delta har Axel Bolander tillsammans med, Sean Williams, tagit fram ett dokument med flera tips på vilka aktiviteter som kan göras som inte innefattar en skärm.

Där listas bland annat klassiska aktiviteter så som: klättra, springa, simma, leka, spela, sjunga, läsa, bada, måla, pyssla och snickra. Men vilken aktivitet som helst som inte innefattar en skärm ”räknas”. För varje sådan aktivitet finns ett poängsystem och under maj månad hålls en tävling för att få igång projektet.

”Gynnar gemenskap, lärande och andra saker i livet”

– Vi har skapat en liten tävling som hålls nu i maj men det är mest för att få igång kreativiteten. Tanken är att alla ska vilja göra saker som gynnar gemenskap, lärande och andra saker i livet som leder till ett mer aktivt levande, säger Sean Williams.

Från skolans håll ser man positivt på initiativet som de tror kan påverka positivt både hemma och i skolan.

– Vi tycker detta är ett jättebra initiativ av föräldrarna och vi har haft en nära dialog och varit tydliga vad som gäller. Eftersom det sker i skolans lokaler så har vi sagt att alla måste få vara med men att det även är frivilligt att delta. I skolarbetet använder vi datorer i ämnena och detta är mest en fritidsgrej, säger Eva Rudin som är rektor på Danderyds Montessoriskola.

Hoppas på ny trend

Idéskaparen Axel Bolander hoppas på att NoPad Challenge ska bli nya Ice bucket challenge och sprida sig till många.

– Det skulle gynna alla om vi umgicks mer med varandra istället för med skärmen. Belöningen blir så mycket större. Nya vänner, nya förmågor och kunskaper. Inte minst känslan av att kontrollera sin tillvaro, fri från skärmar och speltid, helt enkelt riktiga upplevelser, säger Axel Bolander.

 

Fakta

Så gör du för att delta i tävlingen:

  • Bestäm dig för att anta en vardag utan skärmtid
  • Hitta på roliga aktiviteter
  • Bjud in vänner eller genomför dem själv
  • Fyll i ett papper
  • Ha roligt

Mer information och kontaktuppgifter på https://www.facebook.com/NoPadChallenge/