– Den förbättrade rankingpositionen hänger samman med kraftig klättring gällande kommunens service och bemötande till företagen. Även när det gäller konkurrens från kommunens verksamheter tar Sollentuna kliv uppåt, säger Jessica Drugge, näringspolitisk rådgivare, Svenskt Näringsliv Stockholm.

Å andra sidan tappar Sollentuna när det gäller andra parametrar, så som kommunpolitikernas attityder till företagande, kommunens information till företagen och påverkan av brottslighet/otrygghet.

Just brottslighet/otrygghet är en utmaning för Sollentuna. Där får kommunen sin sämsta enskilda placering med plats 221.

Solna rankas bäst i länet

Men i den sammanvägda rankningen blir det alltså två steg uppåt till plats 29, ett positivt trendbrott efter att Sollentuna har fallit sakta men säkert från plats 2 år 2015 till plats 31 i fjol.

– Verkligen glädjande att Sollentunas företagare blir nöjdare med oss, särskilt på frågan om service och bemötande. Ett välfungerande näringsliv är avgörande för ett fungerande samhälle, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Bäst företagsklimat i Sverige enligt rankningen har Vårgårda kommun i Västra Götaland, som för fjärde året i rad toppar listan. På andra plats kommer Trosa, följt av Burlöv. 

Bäst företagsklimat i Stockholms län har Solna på plats 5 av landets 290 kommuner.